Ca urmare a unei mase de aer foarte rece, de origine polara, care va afecta jumatatea de est a continentului, inclusiv Romania, procesul de racire anticipat de cateva zile va duce in acest sfarsit de saptamana la un regim termic sub valorile normale ale acestei perioade calendaristice.
In aceste conditii, de exemplu, daca la Bucuresti ar fi trebuit sa avem 4-5 grade Celsius, sambata si duminica nu vom avea o maxima mai mare de 0 grade Celsius. Iar daca minima ar fi trebuit sa se situeze in jurul valorii de – 5 grade Celsius, in acest week-end minimele vor cobori pana la – 9 grade in Capitala. Un alt exemplu, spune in continuare specialistul ANM Ortansa Jude, este si cel din Dobrogea. Astfel, acolo, dimineata, in loc sa fie 2 grade Celsius, vor fi maine –12 grade Celsius. Racirea vremii se va simti mai pregnant in estul si centrul tarii, iar in celelalte regiuni vor fi inregistrate cu pana la 5 grade mai putin decat normalul lunii februarie. Scaderea de temperatura va incepe de astazi, iar apogeul il va atinge sambata si duminica. Totodata, acest sfarsit de saptamana va fi marcat de intensificari ale vantului, ceea ce in asociere cu procesul de racire al vremii va crea un disconfort termic. Regiunile tarii noastre in care vantul va avea intensificari mai sustinute vor fi Transilvania, Moldova, Delta Dunarii si Litoralul, dar si sudul Banatului si sud-vestul Olteniei. In zona montana este posibil ca viteza vantului sa depaseasca 100 km/h, iar aceste lucruri pot afecta turismul de week-end. La munte, temperaturile maxime se vor situa sub –12...–14 grade Celsius. De mentionat este faptul ca asocierea dintre procesul de racire accentuata a vremii si intensificarile sustinute ale vantului vor face ca la munte indicele de racire sa inregistreze valori ce ar putea echivala –35 de grade Celsius in termometre.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.