Guvermul a decis in sedinta de ieri, ca fumatul va fi permis in spatiile publice inchise incepand cu 1 ianuarie 2009 doar in camere dedicate acestui scop, ventilate si care sa nu fie spatii de tranzit sau de acces, informeaza NewsIn.

Ordonanta de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, adoptata de Executiv, prevede ca de la 1 ianuarie 2009, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50 la suta din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori.

Localurile cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza. "Acest lucru trebuie adus la cunostinta publicului, prin panouri de afisare", a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2500 lei si 5000 de lei.

De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009, va fi interzisa comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant, cu exceptia celor de invatamant superior. Ministrul sanatatii a subliniat ca, de la 1 iulie 2008, vor fi introduse pictograme pe pachetele de tigari, iar de la 1 ianuarie 2009 se vor inscriptiona avertismente pe toate produsele din tutun.

Actul normativ introduce de asemenea restrictii semnificative pentru publicitatea produselor din tutun sau a fumatului. "Intentia noastra este de a proteja copiii si adolescentii, in conditiile cresterii consumului produselor din tutun in randul acestora", a afirmat ministrul Nicolaescu.

Distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor si activitatilor destinate acestora sunt interzise. Aceste prevederi se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Noile prevederi interzic publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.

De asemenea, este interzisa publicitatea realizata prin intermediul mesajelor inscriptionate pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport in comun, precum si pe cele exterioare ale oricarui mijloc de transport, precum si folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse din tutun, cu exceptia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri.

Guvernul interzice de asemenea, publicitatea pentru produsele din tutun realizata prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri, inclusiv cele destinate utilizarii pe calculator, sau jucarii care promoveaza fumatul sau in care este utilizata o marca de produs din tutun.

Distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice. Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activitatilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor si activitatilor care se desfasoara in unitatile medicale sau in unitatile de invatamant medico-farmaceutic se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Potrivit datelor statistice, majoritatea fumatorilor incep sa fumeze inainte de a implini 20 de ani. In Romania, iar circa 35% dintre persoanele intre 15 si 24 ani sunt fumatoare, arata NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.