Franta, Ungaria si Austria au deschis accesul romanilor pe piata muncii pentru mai multe meserii.

Noi state UE care au impus restrictii de intrare pe piata lor de munca au anuntat masuri de relaxare pentru anumite meserii, pentru care romanii nu vor mai avea nevoie de permis de munca. Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor UE pentru 150 de profesii si meserii, in timp ce Austria a permis accesul fara permis de munca pentru alte 50 de meserii, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. In schimb, Ungaria a decis ca liberalizarea pietei muncii sa se faca pentru sectorul meseriilor destinate personalului calificat, pentru orice cetatean al statelor apartinind Spatiului Economic European (SEE), indiferent daca statul respectiv a deschis sau nu piata sa de munca pentru cetatenii ungari.

Romanii care vor sa munceasca in Franta se pot angaja fara sa mai aiba nevoie de permis de munca in domenii precum constructiile, comertul, agricultura, electricitatea si electronica, transporturile, logistica si turismul, industria usoara, de prelucrare a lemnului, grafica, gestiunea si administrarea intreprinderilor, informatica, cercetarea, sistemul bancar si al asigurarilor, comertul, intretinerea, serviciile casnice, publice, managementul si sanatatea. Ungaria a deschis piata doar pentru muncitorii calificati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.