Prevederile ordonantelor antifumat stabilite de Ministerul Sanatatii si firmele de tutun intra azi in discutia Guvernului
Desi avem legi care reglementeaza fumatul in spatiile publice, putini sunt proprietarii de baruri si cafenele dispusi sa le respecte. Cei mai multi inchid ochii, pentru ca afacerile sa nu aiba de suferit, dupa cum informeaza Adevarul. Ieri, Ministerul Sanatatii a discutat cu reprezentantii companiilor din industria tutunului un proiect de ordonanta antifumat.

Prevederile privind obligativitatea delimitarii fizice a spatiilor pentru fumat din locurile publice si interzicerea publicitatii la tutun in afara punctelor de vanzare ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, termenul initial prevazut in proiectele de lege pe aceasta tema fiind 1 iulie 2008, potriit Ziua. Fumatul in spatiile publice va fi drastic limitat, iar reclama va fi, practic, inlaturata.
Oficiali ai Ministerului Sanatatii au discutat, ieri, cu reprezentantii producatorilor de tigari, ai unor companii cu activitati in domeniile conexe si membri ai societatii civile pe tema proiectelor ordonanta care urmeaza sa modifice legea privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, precum si legea pentru prevenirea si combaterea efectului consumului produselor din tutun.
"O serie din masurile discutate vor intra la termen. La altele putem conveni sa mai dam un ragaz pentru a putea fi aplicate. (..) Am putea lua in considerare ca termenul de intrare in vigoare sa fie 1 ianuarie 2009", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent la dezbatere, precizeaza Mediafax.
Ieri, oficiali ai Ministerului Sanatatii s-au intalnit cu reprezentanti ai producatorilor de tigari pentru a discuta despre un nou proiect de ordonanta antifumat. O alta lege, adica, mai stricta.

In cafeneaua Coffee Grind din Pasajul Universitatii se fumeaza in draci. Zici ca esti intr-o perdea de ceata. Atunci cand reusesti sa te obisnuiesti cu fumul gros, observi ca langa bar, in partea stanga, patronul a amenajat un fel de cusca. Si-n ea, o masa cu trei scaune. Si pe masa, o placuta: "Masa nefumatori". Un soi de acvariu in care, oricat ai tine zona sub observatie, nu indrazneste nimeni sa intre. Nu de alta, dar de-abia au loc masa si scaunele. Ceva mai departe, la BCR Turabo Cafe din Piata Romana, lucrurile stau exact la fel: mese numeroase pentru fumatori si o singura masa, cu patru fotolii, pentru nefumatori, inghesuita tot intre patru pereti de sticla. "Cusca" se intituleaza pompos: "Spatiu delimitat pentru nefumatori". Un domn imi urmareste privirea: "Eu sunt nefumator, dar nu intru acolo. Serios, sufar de claustrofobie. Prefer sa stau unde se fumeaza si sa miros a fum toata ziua". In Carrefour Orhideea, din sapte restaurante si cafenele, in patru se poate fuma. La Azzurro, cele doua zone erau delimitate printr-o perdea de lumini, iar la City Grill si la Airborne Cafe nu exista niciun fel de oprelisti pentru fum.

In strainatate, autoritatile, au luat deja atitudine. Conform BBC, in capitalele Frantei si Germaniei a fost interzis fumatul in baruri si in cafenele. Opt landuri germane, intre care si Berlinul, au anuntat ca din 2008 vor interzice fumatul in baruri si restaurante. Aproape o treime dintre germani sunt fumatori si autoritatile din Berlin au decis sa nu impuna aplicarea legii in mod activ in primele sase luni. In Franta, legea curenta care interzice fumatul in locuri publice a fost amendata astfel incat interdictia sa cuprinda si baruri, cafenele si hoteluri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.