La sfarsitul anului trecut, productia de 90 de milioane de lire sterline, "The Golden Compass", a incins spiritele. Daca in Marea Britanie filmul a fost primit cu multa caldura, in Statele Unite se pare ca este deja controversat.
Comunitatea Catolica pledeaza impotriva rularii in Statele Unite, considerand pelicula anticrestina. Acest peisaj este intregit de reactia negativa a reprezentantilor comunitatilor romanilor din diverse tari.
Filmul The Golden Compass("Busola de aur ") prezinta aventurile unei fetite care incearca sa isi salveze prietena din mainile pasarilor-vrajitoare. Cautarea se transforma intr-o serie de aventuri pe care fetita le trece cu bine ajutata de fiinte fantastice, pozitive si negative. Personajul principal porneste alaturi de giti (o parte dintre locuitorii lumii fantastice, careia ii gasim corespondent satrele vechi de rromi), de un urs si alti bravi oameni, in cautarea prietenei ei, rapita de oameni ce fac parte dintr-un departament special menit sa duca la bun sfarsit experimentul. Revenind la reactiile negative ale celor din Statele Unite, acestora li se alatura si demersul din luna decembrie al comunitatii romanilor din Brno-Cehia. Conform declaratiei lui Horatiu Toma, cand filmul a rulat in Cehia au aparut discutii ca in film cand vine vorba despre o natie fantastica - giti, se traduce eronat "romani" si "rumuni", dar si rromi. Pentru a se clarifica toate aspectele, reprezentantii comunitatii au trimis sesizari la Ambasada Romaniei la Praga, Guvernul Romaniei precum si Institutul Cultural Roman. Contestatarii au apelat la specialisti in limba ceha si la organisme oficiale pentru a se lamuri, dar inutil pentru ca nimeni nu a luat nici o pozitie. Ingrijorarea romanilor din Brno este completata de episodul inregistrat anul trecut in Italia, dupa ce romanul Mailat a fost acuzat de omor. Pe de alta parte, pentru Horatiu Toma, faptul ca oficialii ICR din Praga nu au luat atitudine, il determina sa creada ca acestora nu le pasa de imaginea Romaniei. Romanii din Cehia vor sa stie daca este o problema de interpretare eronata sau ceva premeditat in asocierea romanilor cu o natiune inferioara. Un alt aspect ce a deranjat a fost ca in film personajele au infatisare de bulibasa.

Potrivit CineMagia, Busola de aur este o poveste despre Lyra Belacqua, fetita precoce de 12 ani, ale carei curiozitate si vointa deschid poarta catre o lume a misterelor de care depinde soarta propriei sale lumi. Paznic la Jordan College din Oxford, Lyra a fost crescuta in mediul masculin al directorului, in care cel mai bun prieten al sau este Roger, un ajutor de bucatar. "La inceputul povestirii, Lyra avanseaza prin viata, desfasurandu-si activitatile zilnice fara sa isi dea seama ca hotararile pe care le ia pot influenta lumea in care traieste sau lumile paralele", spune scenaristul si regizorul Chris Weitz. "Ea este inca in formare, este nestapanita, voluntara si precoce."

Weitz s-a intalnit cu trilogia de succes a lui Philip Pullman in timp ce lucra la filmul sau About A Boy, pentru care a primit o nominalizare la Oscar la categoria cel mai original scenariu. "Am auzit de la niste prieteni de-ai mei despre o trilogie fantastica englezeasca", isi aduce aminte Weitz. "Am fost uimit de imaginatia si inteligenta acestor romane. Din punct de vedere al ideilor avangardiste si filozofice, trilogia a surclasat tot ceea ce am citit pana acum."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.