Noul sistem de compensare a creat un adevarat haos: medicilor le e teama sa prescrie medicamente din cauza sanctiunilor, iar farmacistii refuza sa onoreze retete pentru ca nu stiu daca acestea le vor fi decontate. Cei mai afectati sint bolnavii, care trebuie sa mearga din farmacie in farmacie pentru a-si gasi doctoriile de care au nevoie.

Haos in farmaciile botosanene. La Botosani, noul sistem de compensare are un start cu rateuri, provocind panica si nemultumire in rindul asiguratilor, care sint nevoiti sa plece din farmacii tot cu mina goala. Veniti sa-si ia retetele compensate si gratuite, bolnavii au dat, invariabil, peste anuntul ca eliberarea acestora a fost sistata pina la comunicarea "oficiala", de catre CNAS, a noilor liste. Astfel, majoritatea bolnavilor au fost trimisi inapoi la medicii de familie, care fie prescriau retetele pe baza listelor vechi, fie dadeau retete care pot fi eliberate doar de specialisti.

"Avem nevoie de citeva zile pentru a incadra intr-o anumita categorie fiecare boala, fiecare medicament, fiecare bolnav. Pina la sfirsitul saptaminii, fiecare farmacie va elibera retete gratuite si compensate", a declarat Maricica Cazacu, liderul Colegiului Farmacistilor din Botosani. Aceasta a precizat ca, cel mai adesea, la farmacii ajung retete care, desi eliberate dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, sint prescrise gresit. Astfel, medicamentele care sint compensate cu 50% sint trecute ca fiind compensate cu 90%. Ca urmare a acestui fapt, bolnavii fie mai fac un drum pina la medicul de familie pentru a li se rescrie reteta, fie se multumesc cu echivalente mai ieftine, de productie romaneasca.

Farmaciile nu au eliberat nici ieri medicamente compensate si gratuite deoarece factorii implicati in sistem au inca dificultati in a descifra Hotarirea de Guvern din 31 martie privind noul sistem de compensare. Documentul a fost publicat abia luni in Monitorul Oficial. Farmacistii botosaneni au cerut un termen de gratie pentru implementare, existind, de exemplu, probleme cu softul folosit de farmacii.

Farmaciile craiovene nu au compensate. Noile liste cu medicamente gratuite si compensate se lasa asteptate in farmaciile craiovene. Mai multe farmaciste cu care am stat de vorba spun ca in unitatile lor nu a ajuns absolut nimic despre noul sistem. In tot acest timp, asiguratii se calca pe picioare prin farmacii si pleaca dezamagiti cind aud ca nu le pot fi eliberate retetele compensate.

La Iasi, de-a v-ati ascunselea cu medicamentele. Bolnavii ieseni si rudele acestora participa, fara voia lor, la un joc crud "de-a v-ati ascunselea" cu farmaciile care elibereaza medicamente gratuite si compensate. "Umblu din farmacie in farmacie de doua zile. Culmea este ca am fost chiar la cele agreate de minister, dar tot degeaba. Sufar cu inima si nu-mi pot intrerupe tratamentul, mai ales acum, ca se incalzeste vremea", a declarat Irina Macovei, pensionara.

"Unele farmacii au epuizat fondul pentru compensate pe tot anul. Putinele care mai au fonduri pentru trimestrul II le vor termina probabil cel tirziu la sfirsitul lunii aprilie. Pentru trimestrul III nu sint fonduri pentru acest capitol. Daca in scurt timp nu va fi o rectificare bugetara care sa aduca mai multi bani pentru medicamente compensate si gratuite, incepind din mai e posibil ca nici o farmacie sa nu mai elibereze astfel de retete", a subliniat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

Pacientii bucuresteni sint disperati. La doar doua zile dupa ce a intrat in vigoare, noul sistem de eliberare a medicamentelor compensate si gratuite a dat peste cap activitatea farmaciilor si medicilor de familie.
Bolnavii sint insa cei mai afectati.

"Medicul meu de familie a refuzat sa-mi prescrie medicamentele pentru luna aprilie. Mi-a spus sa sun saptamina viitoare sa vada daca le dau voie sa prescrie medicamente. Dupa ce am suferit doua infarcturi si un atac cardio-vascular, nu-mi permit sa astept. Trebuie sa am medicamente in fiecare luna", ne-a spus Petre Nicolae, un pensionar din Capitala.
Unii pensionari au fost nevoiti sa cheltuiasca toata pensia pentru a-si cumpara medicamentele. "Sint bolnava de Parkinson si, la o pensie de 4 milioane de lei, nu imi permit sa platesc 3 milioane pentru medicamentul de care am nevoie. Problema este foarte grava. Stam si plingem pe la usa medicilor. Doctorul meu a incercat sa-mi prescrie un medicament mai ieftin, dar era contraindicat celor care au glaucom. Nu il pot folosi", ne-a spus Marina Dragan, pensionara.

"Plafoane pentru analize". "Foarte multi medici de familie n-au inteles cum trebuie prescrise. In judetul Dimbovita avem semnale ca li s-a stabilit un plafon si pentru retete, si pentru analize, lucru care contravine legii", ne-a spus dr. Doina Mihaila, sefa Patronatului Medicilor de Familie.

Doctorul Mihaila considera ca plafoanele stabilite lunar pentru fiecare bolnav sint inoperabile, in conditiile in care traseul urmat de bolnav nu poate fi urmarit. "O persoana poate merge mai intii la medicul de familie, apoi la specialist. O solutie ar fi introducerea unor bonuri valorice personalizate cu suma de 7.000.000 lei. Se ducea la farmacie si i se punea o stampila si tot asa pina se epuiza suma", a adaugat dr. Mihaila.

Telefoane gratuite pentru reclamatii

La Casa de Asigurari de Sanatate a Muncipiului Bucuresti telefonul suna intruna. Cei mai multi intreaba daca medicamentele de care au nevoie sint pe listele noi de compensate. Au existat si cazuri in care asiguratii au sunat sa spuna ca farmacistii au refuzat sa elibereze medicamente pentru bolile cronice prescrise dupa vechiul sistem, motivind ca nu stiu daca le vor fi platite. De aceea, Casa a anuntat ca toate retetele prescrise de medici pina la 3 aprilie sint valabile si trebuie eliberate de farmacii in 30 de zile daca este vorba despre cazurile cronice. Pentru informatii si anuntarea unor disfunctionalitati puteti suna la telverde 0800.800.951, 0800.800.950 sau 310.32.56.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.