Ziua informeaza ca noua lege privind protectia animalelor, adoptata de Parlament la sfarsitul anului trecut, a fost promulgata, vineri, de catre presedintele Traian Basescu. Documentul va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. 9 membri ai Parlamentului Romaniei au depus in mai 2007 un proiect de lege, o petitie pentru prevenirea cruzimii fata de animale care propune infiintarea Politiei Animalelor, institutie compusa obligatoriu din iubitori de animale. Politia Animalelor va avea atributii de inspectie si control ale protectiei animalelor si prevenirea cruzimilor fata de acestea conform prezentului proiect/legi.

Potrivit Administratiei prezidentiale, presedintele Basescu a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor. Actul normativ a fost adoptat in 17 decembrie 2007 de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, cu 216 voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, in aplauzele iubitorilor de animale care au asistat la sedinta. Conform noii legi, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Politia Animalelor are ca atributii verificarea si controlul privind protectia animalelor, precum si prevenirea cruzimii fata de acestea. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an.

Conform Cotidianul, cruzimea fata de animale ar putea fi pedepsita cu amenzi de pina la 10.000 de lei sau chiar cu zece ani de inchisoare.

Drepturile necuvintatoarelor vor fi protejate de Politia Animalelor, institutie care ar urma sa fie infiintata in urma unei propuneri legislative a unui grup de parlamentari, printre care si Peter Eckstein, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor si Norica Nicolai. Potrivit textului aflat in dezbatere la Senat, constituie infractiune de cruzime fata de animale sacrificarea lor in conditii de suferinta pentru consumul alimentar sau blana, organizarea, finantarea sau incurajarea pariurilor de lupte intre animale de orice fel, dar si sufocarea, torturarea sau mutilarea lor. Acelasi proiect de lege incadreaza drept contraventie cresterea animalelor in conditii neadecvate, transportul lor fara aer sau apa, supunerea la munci peste puterile lor, dar si dresajul brutal sau folosirea lor pentru activitati comerciale fara a le oferi conditii adecvate.

Actele de cruzime incadrate drept contraventie au amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei, iar infractiunile pot fi sanctionate cu pedepse intre cinci si zece ani.