Exista carti ce ar trebui neaparat citite. Sa zicem... intr-o viata. Volumul coordonat de Peter Boxall iti recomanda nu mai putin de 1.001 lecturi esentiale. Sa vedem cateva titluri ale secolului al XIX-lea.
Un capitol aparte al volumului "1.001 de carti de citit intr-o viata" (Editura Rao) este dedicat secolului al XIX-lea. Cateva zeci de autori de prima mana si cele mai importante opere ale lor sunt listate. Puteti considera materialul o "lista" bibliografica.

SCRIITORI. Goethe, Diderot, Jane Austen, Sir Walter Scott, Stendhal, Balzac, E.A. Poe, Alexandre Dumas, Dickens, Hugo sunt numai cateva dintre numele mari care apar in aceasta antologie.

Charles Dickens este prezent aici cu nu mai putin de patru opere: "Marile sperante", "Oliver Twist", "Casa umbrelor", "David Copperfield". "Mai scurta si scrisa mai repede decat panoramele sociale gigantice ale lui Dickens, din anii 1850" - scrie autorul -, "'Marile sperante>> castiga datorita ritmului, pe masura ce se desfasoara ca un vis febril. Scriitorii victorieni erau pasionati de 'autobiografiile fictive>>, dar romanul lui Dickens dispune de un alt nivel de ironie nepotolita, in aceea ca spune povestea cuiva care s-a construit pe sine ca personaj de roman. (...) Ideal ar fi ca autobiografia sa fie un act de vindecare, dar 'Marile sperante>> infatiseaza imposibilitatea lui Pip de a da sens vietii sale sau de a-si ispasi trecutul."

OPERE. Balzac vine si el cu patru opere. "Comedia umana", "Eugenie Grandet", "Iluzii pierdute" si "Mos Goriot". Jane Austen cu sase: "Elinor si Marianne", "Emma", "Mansfield Park", "Abatia Northanger", "Mandrie si prejudecata", "Ratiune si simtire". Thomas Hardy vine si el cu trei romane: "Departe de lumea dezlantuita", "Jude nestiutul" si " Tess D'Urberville". Tot patru volume are si Lev Tolstoi: "Anna Karenina", "Moartea lui Ivan Illici", "Sonata Kreutzer" si "Razboi si pace" sau "Fiodor". Dostoievski: "Crima si pedeapsa", "Demonii", "Idiotul", "Insemnari din subteran".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.