Comertul cu amanuntul din Romania a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, avansul fiind de peste sapte ori mai accelerat decat media celor 27 de state membre, in luna octombrie a anului trecut fata de perioada similara din 2006, potrivit Biroului de statistica al Uniunii Europene - Eurostat.

Vanzarile din sectorul de retail au urcat cu 13,9% in Romania, in timp ce cresterea medie din UE a fost de 1,9%, se arata intr-un comunicat al Eurostat.

Singurul stat membru al UE care a consemnat un ritm de crestere apropiat de cel din Romania a fost Polonia, cu un avans de 13,3% in octombrie 2007 comparativ cu perioada similara din anul anterior. Cel mai important declin a fost consemnat in Luxemburg, unde comertul cu amanuntul a scazut cu 20,3%.

Inflamarea consumului este unul dintre motivele pentru care Banca Nationala a Romaniei a crescut, luni, dobanda de politica monetara, de la 7,5 la 8%. „Exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului”, potrivit comunicatului BNR.

Avand in vedere ca mare parte a bunurilor consumate de populatie provine din import, cresterea consumului se reflecta in adancirea deficitului de cont curent, aflat deja la un nivel ridicat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.