In prezent, un părinte care vrea să obțină plata pensiei alimentare are de parcurs o procedură greoaie și costisitoare, mai ales dacă părintele care trebuie să o plătească are rezidența in altă țară. In fața acestor greutăți, cei mai mulți renunță să-și facă respectate drepturile.

Ileana D. are 30 de ani și un copil de șase ani. In momentul in care s-a născut copilul, atat ea, cat și soțul său erau studenți, astfel că nici nu putea fi vorba de plata vreunei pensii alimentare. Potrivit spuselor mamei, după absolvire, tatăl copilului a plecat la muncă in străinătate, astfel că nici acum nu-și poate obține drepturile in instanță.

"A plecat pe neașteptate, fără să-mi spună unde se duce. Degeaba mă duceam să-l dau in judecată și să cer pensie alimentară pentru că nu aveam de unde să-l iau", ne-a povestit Ileana. Cazul ei nu este singular, insă date statistice oficiale referitoare la numărul romancelor aflate in situații de acest gen nu există.

Instanța nu poate obliga părintele fără venituri

Deși Codul familiei prevede că părintele ar trebui să plătească pană la un sfert din veniturile sale pentru intreținerea unui copil, o treime pentru doi copii și jumătate pentru trei sau mai mulți copii, procedura prin care pot fi obținuți acești bani este foarte greoaie. Din acest motiv, multe femei renunță la a mai cere in instanță drepturile copiilor lor.