In prezent, un părinte care vrea să obțină plata pensiei alimentare are de parcurs o procedură greoaie și costisitoare, mai ales dacă părintele care trebuie să o plătească are rezidența in altă țară. In fața acestor greutăți, cei mai mulți renunță să-și facă respectate drepturile.

Ileana D. are 30 de ani și un copil de șase ani. In momentul in care s-a născut copilul, atat ea, cat și soțul său erau studenți, astfel că nici nu putea fi vorba de plata vreunei pensii alimentare. Potrivit spuselor mamei, după absolvire, tatăl copilului a plecat la muncă in străinătate, astfel că nici acum nu-și poate obține drepturile in instanță.

"A plecat pe neașteptate, fără să-mi spună unde se duce. Degeaba mă duceam să-l dau in judecată și să cer pensie alimentară pentru că nu aveam de unde să-l iau", ne-a povestit Ileana. Cazul ei nu este singular, insă date statistice oficiale referitoare la numărul romancelor aflate in situații de acest gen nu există.

Citeste si:

Instanța nu poate obliga părintele fără venituri

Deși Codul familiei prevede că părintele ar trebui să plătească pană la un sfert din veniturile sale pentru intreținerea unui copil, o treime pentru doi copii și jumătate pentru trei sau mai mulți copii, procedura prin care pot fi obținuți acești bani este foarte greoaie. Din acest motiv, multe femei renunță la a mai cere in instanță drepturile copiilor lor.