In prezent, un printe care vrea s obin plata pensiei alimentare are de parcurs o procedur greoaie i costisitoare, mai ales dac printele care trebuie s o plteasc are rezidena in alt ar. In faa acestor greuti, cei mai muli renun s-i fac respectate drepturile.

Ileana D. are 30 de ani i un copil de ase ani. In momentul in care s-a nscut copilul, atat ea, cat i soul su erau studeni, astfel c nici nu putea fi vorba de plata vreunei pensii alimentare. Potrivit spuselor mamei, dup absolvire, tatl copilului a plecat la munc in strintate, astfel c nici acum nu-i poate obine drepturile in instan.

"A plecat pe neateptate, fr s-mi spun unde se duce. Degeaba m duceam s-l dau in judecat i s cer pensie alimentar pentru c nu aveam de unde s-l iau", ne-a povestit Ileana. Cazul ei nu este singular, ins date statistice oficiale referitoare la numrul romancelor aflate in situaii de acest gen nu exist.

Instana nu poate obliga printele fr venituri

Dei Codul familiei prevede c printele ar trebui s plteasc pan la un sfert din veniturile sale pentru intreinerea unui copil, o treime pentru doi copii i jumtate pentru trei sau mai muli copii, procedura prin care pot fi obinui aceti bani este foarte greoaie. Din acest motiv, multe femei renun la a mai cere in instan drepturile copiilor lor.