Privatizarea regiilor de electricitate și gaze nu a dus și la imbunătățirea serviciilor către populație, chiar dacă tarifele au crescut simțitor

Penele de curent din ultima vreme arată că situația a scăpat de sub controlul autorităților responsabile. Din păcate, victima este consumatorul roman de rand, indiferent că acesta cumpără energie de la o companie de stat sau de la una privată.

Statul a privatizat cea mai mare parte din distribuția de electricitate, in speranța că vom avea parte de servicii mai bune. Din păcate, rezultatele intarzie să apară, iar oamenii sunt nevoiți să plătească o energie tot mai scumpă, furnizată in condiții la fel de proaste.

Situația este valabilă și in sectorul gazelor naturale, unde statul a vandut integral sistemul de distribuție către grupul german E.ON și cel francez Gaz de France.

La mai bine de doi ani de la privatizarea a patru din cele opt companii de distribuție și furnizare a electricității, oamenii incă nu simt că beneficiază de avantajele marilor investitori străini. Pene de curent in plină zi, aparatură electrocasnică arsă, aroganță și aglomerație la ghișee și, in general, servicii proaste. Prețul la curent rămane insă in topul european.

Hibele sistemului de alimentare cu electricitate s-au văzut, ca niciodată, parcă, in acest an, datorită temperaturilor, fie prea ridicate, fie scăzute. Dacă in această vară consumul din țară și mai ales din București a fost dat peste cap de aparatele de aer condiționat, zilele trecute, chiar de Crăciun, zeci de mii de oameni au trebuit să indure frigul și intunericul.

Aceasta nu numai in București, unde distribuitor mai este, deocamdată, compania de stat Electrica Muntenia Sud, ci și in alte zone din țară, precum Moldova, unde distribuția este privată.

Probleme sunt așteptate și de revelion. Pentru a le preintampina, Electrica spune că va instala posturi de transformare in zonele in care se așteaptă o creștere apreciabilă a consumului, va intensifica controalele pentru identificarea furturilor de energie și va asigura ture suplimentare de intervenție in caz de avarii.

Rețea depășită, investiții pe sponci

Privatizate pe sume derizorii, noii proprietari ai companiilor de distribuție se apără spunand că rețeaua este extrem de veche, iar investițiile nu pot fi făcute peste noapte. In Italia, de exemplu, durata anuală a intreruperilor cu electricitate pe cap de consumator era, in anul 2000, de circa două ore și jumătate. Grupului Enel i-au fost necesari șapte ani pentru a aduce acest indicator la sub 40 de minute.

In Romania anului 2007, timpul total este, potrivit estimărilor făcute de grupul italian, de aproape patru ore, in medie, pe consumator. Italienii de la Enel spun că le sunt necesari incă cinci ani de-acum incolo pentru a aduce rețeaua din Banat și Dobrogea la standarde „apropiate" celor europene.

Pe de altă parte, volumul investițiilor rămane redus față de necesarul uriaș de modernizări. Enel a investit la Banat și Dobrogea 85 milioane de euro, din aprilie 2005 pană la sfarșitul lui 2006.

Profitul net, in schimb, a fost, in perioada amintită, de 114,2 milioane de euro, recuperandu-și, astfel, prețul plătit pentru cumpărarea celor două societăți, de 77,2 milioane de euro. Mai mult, investițiile anunțate pentru următorii 10-15 ani sunt de un miliard de euro, ceea ce inseamnă cel mult 50 milioane de euro pe companie, anual.