Cercetatori romani de la Universitatea de Medicina din Timisoara au pus la punct o tehnologie ce permite obtinerea in vitro de celule umane producatoare de insulina. Realizarea este o premiera absoluta, singurele reusite de pana acum fiind obtinute cu celule extrase din maduva soarecilor de laborator. Descoperirea echipei conduse de prof. dr. Virgil Paunescu deschide calea pentru autotransplantul de celule producatoare de insulina la pacientii cu tipul I de diabet.

De altfel, stirea, care nu a fost anuntata public, circula in mediile universitare dupa ce timisorenii au inceput demersurile pentru brevetarea tehnologiei descoperite de ei in Statele Unite. Procedura presupune recoltarea din maduva hematogena a unor celule-susa (sau stem), adica a unor celule primordiale care au capacitatea de a evolua in orice tip de celula din organism. Ele cresc intr-un mediu de cultura si sunt determinate sa se transforme in celule producatoare de insulina. Inca nu se cunoaste daca acesti noi producatori de insulina pastreaza capacitatea celulelor-susa de a evita autoanticorpii care distrug pancreasul diabeticilor, fiind necesara o aprofundare a studiilor inainte ca metoda sa poata fi folosita in practica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.