Proiectul noului Cod de procedura civila, prezentat joi de ministrul Justitiei, prevede ca, in cazul in care sotii sint de acord si nu au copii minori, divortul se pronunta la Starea Civila
Potrivit Cotidianul, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a prezentat joi schita noului Cod de procedura civila care va intra luna viitoare in dezbatere publica. Actul normativ este astfel conceput incit sa reduca durata excesiva a proceselor. Una dintre cauzele pentru care nu va mai fi nevoie de apelarea instantei este divortul cu acordul ambilor soti, in situatia in care nu au copii minori. In acest caz, procedura divortului se va reduce la anuntarea, de catre cei doi soti, a ofiterului Starii Civile, procedeu intilnit in UE, in special in tarile nordice.

Adevarul precizeaza ca noutatea acestui tip de divort este si simplificarea procedurilor de divort - prin acordul partilor. Astfel, se introduce procedura divortului „pe cale administrativa" la serviciul de stare civila, cu conditia ca sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati de ei.

Totodata, va fi introdusa procedura divortului pe baza cererii acceptate de parat si va fi reglementat divortul pentru despartirea in fapt de cel putin cinci ani, pentru detentie indelungata si pentru motive ce tin de starea sanatatii unuia dintre soti.

De asemenea, vor fi modificate procedurile cu privire la recuzare, stramutare, citarea si comunicarea actelor de procedura.

Conform proiectului, citarea in procese se va face si prin posta electronica. Noul CPC extinde termenul general de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita de la trei la cinci ani, iar pentru titlurile emise in materia drepturilor imobiliare va fi pastrat termenul de 10 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.