Pentru o nastere normala la o clinica din Szeget tariful este de circa 1.200 de euro, in conditii de siguranta deplina
Tot mai multe femei insarcinate din judetele situate in vestul tarii trec granita in Ungaria pentru a naste si spun ca aleg sa procedeze asa deoarece in tara vecina asistenta de specialitate este la standarde ridicate, iar riscurile unor complicatii sunt extrem de reduse. Viitoarele mamici sustin ca la maternitatile din tara noastra conditiile de spitalizare sunt precare, iar atitudinea medicilor in relatiile cu pacientii lasa mult de dorit, acestia fiind lipsiti de profesionalism. Pentru o nastere normala la clinica din
Szeged tariful este de 1.200-1.400 euro, iar pentru o cezariana se percep 1.800-2.000 euro.

Medicii aradeni recunosc ca in ultimii ani tot mai multe femei au ales sa nasca in Ungaria, insa spun ca acesta este un moft al viitoarelor mamici. Directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia" din Arad, Adrian Popa, a spus ca numarul femeilor care nasc in Ungaria este mic in comparatie cu cele care nasc in tara. "Am avut paciente care au ales sa mearga in Ungaria si au spus ca sunt multumite de conditiile de acolo. Eu pot sa spun ca nu difera prea mult conditiile de spitalizare de acolo cu cele de la noi. Iar instrumentarul medical este cam acelasi si acolo ca si la noi", a spus Adrian Popa. El a mai spus ca nu crede ca medicii maghiari sunt mai respectuosi in relatiile cu pacientii decat cei romani.

Multe familii aleg clinici din Ungaria, unde, chiar daca tarifele pentru o nastere sunt destul de mari, considera ca venirea pe lume a copilului e mult mai sigura, fara a exista pericolul unor complicatii ce pot duce la moartea copilului. Marea majoritate a femeilor care aleg sa nasca in Ungaria au spus ca s-au decis sa faca acest lucru dupa ce au vazut sau au auzit de numeroasele incidente la nastere care au avut loc in spitalele romanesti si care au dus la moartea nou-nascutilor sau la complicatii, sechele care uneori nu mai pot fi tratate. "Prefer sa merg in Ungaria sa-mi fac analizele, ca am incredere mai mare in medicii de acolo. Am cautat un ginecolog bun de ani de zile in Arad. Cred ca i-am luat la rand pe toti, dar fiecare mi-a pus alt diagnostic. Cum va explicati asa ceva? Ce incredere sa mai ai in ei? Sunt niste nepregatiti. Numai la bani le sta gandul. Traim o viata bazata numai pe bani, dar in schimbul banilor trebuie sa imi ofere si mie, ca pacient, ceva. Iar cu sanatatea omului nu e de joaca", a declarat Nina, o femeie din Arad care anul acesta a nascut un baietel la o clinica din Ungaria, dupa ce a facut mai multe tratamente in acest sens.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.