Etnia, saracia si varsta sunt cele mai frecvente criterii de discriminare in Romania, femeile din aceste categorii fiind cel mai des tratate diferentiat, iar zonele in care se produc cele mai multe acte de discriminare sunt institutiile din administratia publica, locul de munca sau spitalele, informeaza NewsIn.

Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) a prezentatat astazi, in cadrul conferintei de inchidere a Anului Europan al Egalitatii de Sanse pentru Toti, un studiu privind discriminarea multipla din Romania.

Potrivit cercetarii, realizate de Societatea de Studii Feministe ANA, la cererea ANES, atat in spatiile publice, in relatia cu autoritatile locale, dar si in accesul la educatie si sanatate, femeile rome, femeile sarace si femeile cu handicap sunt cel mai adesea supuse la acte de discriminare. Pe piata muncii insa, barbatii tineri si cei in varsta se contureaza drept grupuri cu risc crescut de discriminare la angajare, pe cand femeile tinere si varstnice sunt mult mai expuse riscului discriminarii la locul de munca. Totodata, aproape 17% dintre cei investigati s-au simtit tratati diferit cel putin o data in ultimii trei ani, principalele criterii invocate ca baza a discriminarii fiind etnia, saracia si varsta.

In general, cei care discrimineaza in Romania sunt barbati de varsta medie in pozitii de funtionar public (in 28,9% din cazuri), sef sau coleg (23,8%) si personal medical (18,4%). Rezultatele studiului mai arata si faptul ca aproape un sfert dintre cei chestionati nu stiu ca exista un cadru legal care ii pedepseste pe cei care comit acte de discriminare, iar aceste persoane sunt cel mai probabil femei, persoane cu varsta peste 50 de ani si persoane de etnie roma.

Studiul mai releva faptul ca zonele in care se manifesta cu precadere tratamentele diferentiate sunt in relatia cu autoritatile, in locurile publice si la locul de munca. Mai mult decat atat, 32% dintre victimele discriminarii evita sa mai mearga in acele locuri in care sunt pusi in situatii de discriminare, locuri precum institutiile autoritatilor centrale si locale, spitale si policlinici. In consecinta, realizatorii studiului au concluzionat ca discriminarea si tratamentul diferentiat pot conduce chiar la autoexcluziune si automarginalizare.

Cercetarea a fost elaborata ca urmare a propunerii Parlamentului European de a declara anul 2007 ca fiind Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti. Conform acestei decizii, toate statele membre au trebuit sa desemneze o institutie responsabila care sa elaboreze o strategie a acestei campanii si care sa realizeze un set de masuri pentru combaterea discriminarii. In Romania, institutia responsabila a fost Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, din subordinea MMFES.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.