Tinerele romance isi cer drepturile numai la serviciu. In spatiul intim se poarta la fel ca mamele lor: se victimizeaza si cad prada perfectionismului.

„Exista multe femei in Romania care accepta un tratament inuman numai pentru ca sint invatate cu acest fel de tratament de mici. O fata cu tata alcoolic are o mare probabilitate sa detecteze din miile de barbati un viitor alcoolic“, scrie psihoterapeutul Cristiana Alexandra Levitchi in ultima sa carte, „Istorii la umbra unor castele vechi“. Psiholog clinician la Spitalul „V. Gomoiu“ din Bucuresti, ea a publicat recent, la Editura Ascendent, doua volume in format de buzunar aflate la granita dintre roman si self-help. Scenariul e acelasi: citiva turisti romani care viziteaza Italia, respectiv Franta („Istorii la o cafea cu ciocolata“) rememoreaza experientele personale traumatizante si felul in care au reusit sa se desprinda de ele de-a lungul sedintelor de psihoterapie. Prejudecatile femeilor romane ocupa spatii ample in cele doua carti, inspirate dupa cazurile tratate de autoare.

Intre o sedinta de terapie si un workshop, Cristiana Levitchi ne-a vorbit despre lucrurile care au frapat-o la clientele pe care le-a avut in terapie. Am intrebat-o in ce masura societatea patriarhala de care vrem sa ne desprindem mai are vreo influenta asupra romancelor tinere. „E drept ca ele vad altfel rolul lor in societate. Sint orientate spre cariera si mai putin spre familie. E un fel de razbunare pe perioada trecuta, cind femeile erau 'subjugate>>, trebuind sa se dedice numai familiei. De fapt, ce vor tinerele este sa fie independente financiar“, puncteaza Levitchi. Insa cind vine vorba despre viata de cuplu sau de educatia copiilor, romancele maturizate dupa '89 ramin tributare prejudecatilor generatiei anterioare, atrage atentia psihoterapeutul.

„Se spune ca femeile sint orientate spre masochism mai mult decit barbatii. E posibil sa fie o determinare sociala, deoarece femeia a fost invatata de-a lungul vremii sa pastreze cuibul 'cu orice pret>>“, scrie psihologul in „Istorii la o cafea cu ciocolata“. Nu e cam dura eticheta „masochismului“?, o intreb pe autoare. „N-are neaparat legatura cu perversiunea sexuala, e vorba de tendinta multor romance de a se victi-miza“, lamureste Levitchi. Multe dintre clientele sale pleaca de la premisa ca gospodaria trebuie sa mearga perfect si ca doar ele sint in stare sa se ocupe de asta. „Ele ajung sa fie superfemeie, supermama, supersotie, dar in acelasi timp se pling spunind: 'Uite, sotul nu ma ajuta cu nimic, nici gunoiul nu-l duce>>. Iar eu intreb: 'Dar ii spui ce vrei?>>. La care mi se raspunde 'Nu, pentru ca oricum n-ar face cum vreau eu>>“, exemplifica Levitchi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.