Posturile romane de televiziune au transmis, ieri la prinz, fotografii cu ziaristii romani rapiti in Irak, in care acestia isi prezinta actele de identitate si legitimatiile de presa.

Fotografiile, preluate de la agentia Reuters, par a fi realizate dupa inregistrarea video difuzata marti seara de postul de televiziune Al-Jazeera.

FARA MUNAF

Cei trei sunt prezentati in picioare, in fata unui perete alb, lipsind, de aceasta data, insotitorul ziaristilor, Mohamad Munaf, cu tripla cetatenie americana, irakiana si romana. Rapitorii prezenti in fotografii, care ii flancheaza pe ziaristi, sunt imbracati, si de aceasta data, in haine obisnuite, avand pe cap insa alte keffieh. In imaginea video, cei doi apareau cu keffieh alb si negru, in timp ce in fotografii, unul dintre ei, cel din dreapta, are figura acoperita cu un material alb-rosu.

DEOSEBIRI ESENTIALE FATA DE CASETA AL JAZEERA

Directorul de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, a remarcat cateva deosebiri importante fata de caseta prezentata de Al Jazeera. Ele ar fi urmatoarele:
Cei trei jurnalisti sunt mai ingrijorati; Marie-Jeane e transformata in rau, este obosita si are un semn la gura.

Sorin Miscoci, care si-a recapatat ochelarii, pare, de asemenea, sa aiba un semn pe fata.
Pe peretele din spate, analizat cu atentie, par a fi urmele unor gloante astupate cu ipsos.
S-a spus ca jurnalistii n-au fost acreditati. Aceste fotografii sunt o dovada ca nu este adevarat. Se observa actele lor de identitate: legitimatiile de presa si acreditarile emise de la centrul de presa de autoritatile americane.

NICOLAS HENIN: OMAR HAYSSAM PARE FOARTE SUSPECT

Surprinzatoare in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak este "frecventa cu care rapitorii intra in legatura si comunica", a declarat ieri analistul politic francez Nicolas Henin, care explica absenta insotitorului arab din fotografii prin faptul ca teroristii il considera "mai mult irakian".
"E surprinzatoare in acest caz frecventa cu care rapitorii intra in legatura si comunica prin semne. E un caz rar. Pot sa spun ca n-am vazut niciodata o asemenea 'frenezie a comunicarii>> din partea rapitorilor", a declarat, pentru postul de radio Delta RFI, Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania.

Trecut controversat

Intrebat cum comenteaza faptul ca in Romania s-a vorbit si de o inscenare, de o incercare a unui om de afaceri sirian de a-si rascumpara unele pacate din trecut, Henin a sustinut ca omul de afaceri Omar Hassaym i se pare "foarte suspect". "Intotdeauna in cazul unei luari de ostatici exista persoane care vor sa se joace de-a intermediarii - fie ca e vorba de motive financiare, politice sau fac parte din retele de influenta care incearca fie sa se puna in evidenta, fie sa rascumpere un trecut controversat", a declarat Henin.

Pot fi si mafioti

Henin sustine ca "poate fi vorba de o rapire mafiota". "Rapitorii cauta sa scurtcircuiteze unele canale de comunicare sau sa valideze altele. E interesant de vazut si canalul prin care a ajuns fotografia. Faptul ca Reuters sunt cei care au primit fotografiile nu e intamplator. Reuters e un canal bun de comunicare. Ei sunt cei care au primit caseta cu Florence Aubenas (jurnalista franceza tinuta si ea ostatica in Irak-n.r.)", a spus el.

Mai prudenti

De asemenea, specialistul francez a tinut sa sublinieze ca "trebuie sa existe multa circumspectie fata de toate persoanele care se prezinta, fie ca e vorba de demersuri in umbra sau de persoane care se folosesc de presa pentru a vorbi de demersurile pe care le fac". "In Franta avem experienta cu deputatul Didier Julia, care s-a dovedit a fi un mitoman si care a manipulat opinia publica in cazul Chesnot - Malbrunot", a mai spus Henin.

Imad S. Ahmad se arata surprins ca autoritatile romane au apelat la sirianul Yasim

DE CE N-AU FOST CONTACTATI IRAKIENII DIN ROMANIA?

Ing. Imad S. Ahmad , presedintele Camerei de Comert Romano-Irakiana, se declara surprins ca autoritatile romane nu au apelat pana acum la nici unul dintre cei peste 3.000 de irakieni din Romania pentru a rezolva criza ziaristilor rapiti la Bagdad.
In ceea ce priveste "echipa dr. Mohamed Yasim", Ahmad isi doreste ca sirianul Yasim sa reuseasca sa-i aduca in tara pe ziaristi, chiar daca ii da putine sanse.

"Eu nu-l cunosc pe dr. Mohamed Yasim, el este sirian de origine, iar in Uniunea Araba din Romania majoritatea sunt sirieni cu cetatenie romana. Este adevarat, tot ceea ce se intampla duce la impresia ca ar fi o afacere a sirienilor de aici, probabil de-asta se si ofera ei atat de mult! Dar, din pacate, nimeni n-a contactat comunitatea de irakieni din Romania. Cu aceasta echipa trebuia sa fie cel putin un irakian care cunoaste strazile, cunoaste oamenii, cunoaste autoritatile, cunoaste mentalitatile si psihologia, specifice irakienilor, or, un sirian care n-a fost in viata lui la Bagdad sau care a fost de cateva ori, cu ce poate ajuta? Cunoaste, doi-trei irakieni, dar asta nu este de ajuns, de ajutor… Eu nu cred ca dr. Yasim si echipa au fost trimisi de autoritatile romane, ei s-au dus in nume personal, din partea Uniunii Arabilor, dar probabil ca, totusi, autoritatile si-au dat acordul sa plece…

Lui Hayssam ii e frica ?
Eu continuu sa ma intreb de ce autoritatile romane, daca intr-adevar vor ajutor, n-au apelat la irakienii de aici, ca din 3.000 s-or gasi, cu siguranta, cativa generosi sa se duca si sa rezolve problema! Un irakian de aici are rude multe acolo, are tribul lui, multe cunostinte, relatii, legaturi… Din cate stiu, Omar Hayssam a declarat ca nu exista oameni de afaceri irakieni in Romania!!!! Ma abtin, ca imi vine sa rad! Dar, oare lui i-e frica de faptul ca daca s-ar duce un irakian acolo ar descoperi mai multe decat un sirian?! Intreb si eu!

Dr. Yasim pe cine cunoaste acolo?! N-a fost in Irak niciodata, ca n-avea voie sa intre in Irak, deoarece Siria nu avea relatii bune cu Irakul lui Saddam! Din ce a spus la televizor, s-a dus si a luat legatura cu ambasada Romaniei de la Bagdad si cu o Asociatie de oameni de afaceri irakiano-romana de acolo, fondata de cinci persoane care au fost expulzate de aici! In aceste conditii, cat de eficienti pot fi?", se intreaba, nedumerit si ingrijorat, Imad S. Ahmad.

Paznicii pareau boschetari

Presedintele Camerei de Comert Romano-Irakiana isi mentine parerea ca rapitorii sunt "niste boschetari, niste drogati din Bagdad" si este suparat ca asa-zisii analisti care apar la diferite televiziuni bagatelizeaza situatia dramatica a ziaristilor romani. "Toti au analizat paturile din imaginile date de Al Jazeera: or fi din en-gros-ul Europa, or fi din piata Crangasi?!!! Cu alte cuvinte, tara arde si babele se piaptana! Trebuie sa mai spuna daca paturile sunt de o persoana sau de doua persoane!!!! Toata lumea a analizat paturile la televiziuni! Se discuta numai lucruri neserioase! Acum trebuie actionat foarte repede, cu discretie, cu sprijinul irakienilor si de aici, si de acolo! Nu stiu daca rapitorii ar fi cumva sirieni din Irak, pentru ca nu li se vad figurile, dar felul in care sunt imbracati ii arata a fi boschetari! Adevarul asta este, ca sunt imbracati ca boschetarii, ca drogatii!"

AL JAZEERA CERE ELIBERAREA ZIARISTILOR ROMANI

Postul de televiziune Al Jazeera a emis, joi seara, un comunicat in care face apel la eliberarea celor trei ziaristi romani si a celei de-a patra
persoane rapite, la inceputul saptamanii, de o grupare inarmata neidentificata. In comunicatul publicat, joi seara, pe site-ul sau Internet, Al Jazeera declara ca rapirea oricarui jurnalist care isi indeplineste datoria reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.

FAMILIILE RAPITILOR, PRIMITE LA COTROCENI

Membrii familiilor celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak au fost, ieri, la Palatul Cotroceni, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Ei s-au aflat pentru aproximativ o ora la Cotroceni si, cel mai probabil, au avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Prezenta membrilor familiilor jurnalistilor romani la Palatul Cotroceni nu a fost mediatizata, la cererea acestora, au mai spus sursele. De asemenea, alaturi de familiile ziaristilor au fost primite la Cotroceni si rudele irakiano-americanului Muhamad Munaf.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.