"Intre noi, ca producatori, si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.
"In cursul anului 2007, am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei/kg, fara TVA, dar nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 lei/kg in septembrie 2006, pretul a fost de 5,28 lei/kg in septembrie 2007, iar in prezent este de 5,07 lei/kg.
Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au precizat ca exista o oferta mare pe piata, in conditiile in care productia interna a crescut, iar in UE exista o cantitate importanta de carne disponibila ca urmare a politicii de subventionare speciala. Pe de alta parte, interdictia de a exporta carne de porc aduce un avantaj procesatorilor, care pot determina preturi cat mai mici de achizitie de pe piata interna.
Despre autor:
Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Interviu cu Marian Ion, CEO ING Hubs, IT-ist de pe vremea când a apărut...
Sursa: wall-street.ro