Pretul carnii de porc nu va creste de Craciun, iar in cazul unei scumpiri aceasta va fi nesemnificativa, a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. El a tinut sa precizeze ca o eventuala scumpire a carnii este determinata de comercianti.
"Intre noi, ca producatori, si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.

"In cursul anului 2007, am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei/kg, fara TVA, dar nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 lei/kg in septembrie 2006, pretul a fost de 5,28 lei/kg in septembrie 2007, iar in prezent este de 5,07 lei/kg.

Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au precizat ca exista o oferta mare pe piata, in conditiile in care productia interna a crescut, iar in UE exista o cantitate importanta de carne disponibila ca urmare a politicii de subventionare speciala. Pe de alta parte, interdictia de a exporta carne de porc aduce un avantaj procesatorilor, care pot determina preturi cat mai mici de achizitie de pe piata interna.