Adoptarea legislatiei privind transplantul cu acord prezumat prezinta si certe avantaje financiare. De exemplu, un transplant de rinichi costa cit dializa pe doar sapte luni. UE adopta deja politici de transplant la nivel european.

Problema transplantului de organe este atit de importanta pentru dezvoltarea Uniunii Europene incit Comisia Europeana a inceput in mai 2007 procedurile pentru introducerea unui card european de donator de organe si pentru unificarea legislatiei privind transplanturile. Principalul motiv: 40.000 de cetateni UE sint inscrisi in prezent pe listele de asteptare pentru un organ, iar in fiecare zi, zece dintre ei decedeaza din cauza lipsei de donatori. De altfel, in lipsa unui transplant de inima, 80% dintre cei care au nevoie de un astfel de tratament mor in decurs de un an si jumatate de la inscrierea lor pe lista de asteptare. Cifrele sint stipulate intr-un document intern al Comisiei Europene, din 30 mai 2007, care studiaza impactul transplantului de organe asupra Uniunii.

Un alt argument, extrem de puternic, in favoarea unei legislatii care sa permita cresterea numarului de donatori este cel economic. Cum bolnavii care se afla pe listele de asteptare sufera de maladii grave, ce necesita tratamente deosebit de scumpe si suportate in cea mai mare parte integral din bugetele statelor, specialistii Comisiei Europene au calculat ca, la fiecare 10.000 de pacienti carora li se transplanteaza un rinichi, bugetul alocat Sanatatii de catre tara respectiva creste cu 200 de milioane de euro pentru fiecare an. Suma rezulta din diferenta inregistrata intre costul unui transplant si cel al tratamentului posttransplant, pe de o parte, si costul procesului de dializa pe care acei pacienti ar fi trebuit sa il faca in absenta unui rinichi functional, fara a include insa costurile specifice spitalizarii si transportului acestor pacienti. In prezent, majoritatea tarilor Uniunii Europene au introdus in legislatia lor prevederi care permit existenta unui numar mare de donatori. Cea mai importanta modificare in acest sens o reprezinta „acordul prezumat“, care inseamna ca, daca o persoana aflata in moarte cerebrala nu a refuzat in timpul vietii sa isi doneze organele, ea este automat considerata donatoare.

Si pentru Romania avantajul economic pe care introducerea acordului prezumat l-ar aduce bugetului Sanatatii, fata de actuala formula care presupune obtinerea acordului familiei celui aflat in moarte cerebrala pentru a-i preleva organele, este un argument zdrobitor. Astfel, un pacient care are nevoie de un transplant de rinichi face dializa de trei ori pe saptamina pentru tot restul vietii, tratament care costa aproximativ 120 de euro pe sedinta. Adica 18.720 de euro pe an, pe cind un transplant de rinichi ar presupune doar o cheltuiala de 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru un transplant de rinichi sint egale cu dializa pe numai sapte luni. In conditiile in care, in lipsa transplantului, dializa se face pe tot parcursul vietii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.