Autoritatile italiene au semnat pana in prezent 177 de decrete de expulzare vizand romani, desi dupa uciderea Giovannei Reggiani se vorbea despre mii de persoane, relateaza cotidianul Corriere della Sera in pagina sa electronica.

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul de Interne in 15 noiembrie 2007, in cele 15 zile care s-au scurs de la intrarea in vigoare a decretului, 177 de persoane au primit decizii de expulzare. Unii dintre ei au parasit deja Italia la bordul avioanelor care decoleaza aproape zilnic cu destinatia Bucuresti.

Alti romani se afla in centrele de gazduire temporara si astepta transferul catre cel mai apropiat aeroport. Ceilalti trebuie sa paraseasca "teritoriul national in decurs de 30 de zile". Aceasta din urma procedura este utilizata in general in Bologna, unde au fost deja validate 41 de decrete de expulzare, cele mai multe din tara.

"Persoanele identificate de noi aveau antecedente penale si se incadrau, in concluzie, in criteriile fixate de Guvern. Dar in trecut nu au dat dovada de o inclinatie spre violenta si le-am oferit suficient timp pentru a-si putea pune lucrurile in ordine si pentru a pleca impreuna cu rudele. Trebuie sa existe o linie dura, dar eu cred ca niciunei actiuni nu trebuie sa ii lipseasca umanitatea si bunul-simt", a declarat chestorul Francesco Cirillo din Bologna.

Genova ocupa al doilea loc in clasamentul provinciilor cu cele mai multe decrete semnate. Majoritatea celor 20 de decizii de expulzare emise au fost executate prin insotirea romanilor la frontiera. "Actionam metodic. Criteriul care ne ghideaza este acela de a accelera expulzarea persoanelor care au antecedente penale grave si care pot reprezenta un pericol. In orasul nostru nu exista centre de gazduire temporara si facem in asa fel incat sa ii ducem la aeroportu Malpensa de fiecare data cand exista zboruri spre Bucuresti", a declarat prefectul Giuseppe Romano.

Napoli ocupa cea de a treia pozitie, cu 15 decrete, iar la Roma au fost semnate 11. "S-a hotarat sa se actioneze numai in cazul celor care au fost deja identificati si controlati si in primul rand sa se verifice ca pericolul sa fie actual. Pe lista noastra sunt persoane arestate de mai multe ori, denuntate de mai multe ori si care nu pot sa demonstreze ca au un loc de munca si un domiciliu stabil", a subliniat directorul biroului pentru straini al Chesturii, Maurizio Improta.

In restul Italiei, cifrele raman scazute: sase expulzari la Florenta, patru la Padova, una la Venetia, una in Reggio Calabria, una in Pavia si una in Udine. Nu exista, in concluzie, "deportari in masa", conchide Corriere della Sera.

Cand reprezentantii stangii radicale au avertizat ca ar putea sa nu voteze decretul, iar autoritatile romane au acuzat Italia de rasism, nimeni nu se astepta ca cifrele sa fie atat de mici, continua cotidianul iatalian.

Autoritatile au decis insa sa sporeasca prerogativele unei "task force" create de premierul Romano Prodi si coordonata de comandantul adjunct al politiei Nicola Cavaliere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.