Intr-o etapa a viselor implinite, celebra soprana de coloratura Silvia Voinea, una din marile vedete ale liricii romanesti, acum profesor de canto la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, si-a dorit o intalnire cu discipolii sai, pentru a-si sarbatori astfel aniversarea.
Era, de fapt, un fericit prilej de a prezenta, dincolo de fruntariile Institutului, rezultatele pedagogului in munca de formare a vocilor tinere, unii inca studenti, altii deja intrati in viata spectacolelor muzicale. Silvia Voinea, stralucitoare in Regina noptii, Lucia di Lammermoor sau Lakme, trei din cele peste patruzeci de roluri ale carierei sale romanesti si internationale, a transferat treptat catre noile generatii trairile si experientele sale de o viata, in aproape 1.800 de reprezentatii. Este un gest de generozitate, caracteristic pentru un artist care, cunoscand succesul, s-a simtit iubit de publicul ce i-a primit darul se suflet. Disciplina de fier a muncii de perfectionare continua se adauga talentului si culturii sale, ceea ce este firesc la un interpret cu un astfel de calibru. Masura renumelui s-a simtit si acum, in afluenta si calitatea publicului venit luni seara, la Sala Dalles, pentru a fi, inca o data, impreuna cu creatoarea atator spectacole impresionante pe scena lirica.

Timp de mai bine de doua ore, discipolii au reluat pagini cunoscute, unele din repertoriul profesoarei lor, altele din creatii lirice clasice sau romantice. In fata spectatorilor au defilat cateva generatii, de la solisti ai teatrului de Opereta - Gabriela Daha, Catalin Petrescu, Ileana Petrus Lengel, la solisti ai Operei - Radu Pintilie, masteranzi, doctoranzi - soprana Ana Maria Comsa, studenti aflati peste hotare la Viena (Cristina Pasaroiu) si invitati, ca tenorul Alfredo Pascu, solistul Operetei bucurestene si Dario di Vietri de la Conservatorul din Milano. Oferta vocala pe care am ascultat-o este variata si, in ansamblu, oglindeste un potential interesant pentru preocuparile si reusitele Maestrei, precum si ale pianistei Crimhilda Cristescu, cu care colaboreaza in clasa de canto. A fi omagiat pentru ce ai facut de-a lungul vietii este o bucurie subtila, cu motivatii diverse, din care nu lipsesc amintirile, dar la care se adauga si satisfactii ale prezentului. Indiferent de cauza, emotia impartasita cu publicul este pentru Silvia Voinea o rasplata meritata, la care, partasi fiind, am avut bucuria de a simti cat adevar exista in recunoasterea valorilor care ne impodobesc existenta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.