„Fortareata alba“, al treilea roman al scriitorului cistigator al Nobelului publicat la Editura Curtea Veche, abordeaza tema dublului, intr-un joc obositor de identitati care ajung sa nu se mai deosebeasca.
Scris in 1985, al treilea roman al lui Pamuk accesibil cititorilor romani speculeaza o tema care a facut traditie literara de la romantici incoace: dublul, avind ca variante geamanul si umbra. Scriitorul isi plaseaza povestea in lumea otomana de secol XVII, care isi traieste declinul sub domnia „padisahului copil“ Mehmet al IV-lea. Pe fundalul crizei politice si militare bintuie insa eterna fantasma a puterii, la brat cu spectrul decadentei, insufletind sirul de serbari luxuriante, petreceri orbitoare si expeditii de cucerire. Personajele care conduc privirea catre o astfel de imagine de ansamblu sint un invatat turc, Hogea, si robul acestuia, un venetian de 23 de ani, care studiase „stiintele si artele“ la Florenta si fusese capturat de turci o data cu echipajul corabiei italienesti cu care calatorea de la Venetia la Napoli.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.