Castigatorul Palme d'Or in 2007, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, s-a vandut deja in 60 de teritorii din lume si, desi nu ruleaza inca in cinematografele din SUA, este vazut de multi ca favorit in cursa pentru Oscarul pentru film strain, informeaza NewsIn.

Valoarea comerciala a Palme d'Or-ului, cel mai important premiu de la festivalul de la Cannes, variaza in fiecare an, scriepublicatia "Hollywood Reporter" in editia online de astazi. In ultimii cinci ani, au existat castigatori care s-au bucurat de succes mondial, ca "Pianistul" din 2002 si "Fahrenheit 9/11" din 2004, dar si filme care de-abia au reusit sa iasa de pe piata de film specializat.

Laureatul din acest an, filmul lui Mungiu, va testa piata americana din ianuarie, cand va avea premiera in cinematografe. Dar premiul pare sa-si fi facut deja efectul asupra peliculei tulburatoare despre doua prietene, dintre care una o ajuta pe cealalta sa faca un avort ilegal in Romania comunista din 1987.

Reactia entuziasta a criticilor l-a ridicat pe Mungiu la rangul de regizor de prima mana pe plan international. Luna trecuta, de exemplu, a fost membru in juriul festivalului de la Pusan. Regizorul spune ca triumful de la Cannes i-a adus distributie in 60 de teritorii din intreaga lume pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". In Franta, filmul romanesc a adunat deja peste 300.000 de spectatori.

Pelicula, care este si propunerea Romaniei in cursa pentru Oscarul pentru Cel mai bun film strain, este vazuta de multi ca favorita. Totusi, Mungiu nu si-a propus sa creeze senzatie cu filmul sau, scrie "Hollywood Reporter".

Regizorul-scenarist, nascut in 1968, a fost martorul Revolutiei din 1989. Din multe conversatii cu oameni din aceeasi generatie spune ca a inteles ca acestia voiau sa se vada pe ei insisi in film. Cand o femeie i-a povestit propria drama legata de un avort, regizorul a fost imediat impresionat de "potentialul emotional" al povestii.

Filmul are radacini adanci in contextul istoric, desi regizorul si directorul de imagine Oleg Mutu pastreaza camera atintita riguros pe cele doua protagoniste, jucate de Anamaria Marinca si Laura Vasiliu. Dar detaliile vietii din regimul comunist se infiltreaza in film, chiar daca Mungiu spune ca nu apare nicaieri numele lui Ceausescu, pentru ca nu a vrut sa dea substanta background-ului si sa-si transforme filmul intr-unul nostalgic, cum se intampla in prea multe filme despre comunism.

Dupa ce l-a prezentat publicului din intreaga lume, regizorul spune ca a observat ca oamenii nu plaseaza filmul sau neaparat intr-un context istoric, ci au tendinta sa vada povestea ca pe ceva universal si relevant in ziua de azi.

"Hollywood Reporter" mentioneaza si decoratia pe care a primit-o Mungiu de la presedintele Basescu, dar si caravana care a calatorit timp de o luna in orasele ramase fara sali de cinema.

De asemenea, publicatia americana scrie ca Mungiu se foloseste de succesul filmului "4 luni..." pentru a-si termina trilogia despre comunism, "Povesti din Epoca de Aur".

Mungiu produce doua noi filme, fiecare format din trei segmente distincte, la care vrea sa lucreze cu alti regizori romani tineri, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.