In 2010, producatorii din tarile cu focare de pesta, printre care si Romania, nu vor mai avea voie sa comercializeze carne

Cateva norme europene adoptate in 2002 si 2004, referitoare la siguranta alimentara, interzic accesul pe piata comuna a produselor din carne de porc, daca animalul respectiv a fost tratat impotriva pestei porcine. Romania a primit o derogare pana la 1 ianuarie 2010, data dupa care - daca boala porcina nu va fi fost eradicata - vom fi nevoiti sa aducem carne numai din import.

Specialistii din industria alimentara, reuniti in cadrul unui seminar pe teme europene, au semnalat faptul ca tratamentul pestei porcine - in locul solutiei radicale, adica sacrificarea animalelor infestate - va avea efecte devastatoare asupra pietei romanesti a carnii de porc.

"Romania este foarte prost vazuta in exterior, pentru ca a ales sa trateze pesta in loc sa o elimine fizic; asta a dus la restrangerea drastica a exporturilor, in sensul ca - indiferent daca ferma este curata si animalele sanatoase - nu mai avem voie sa exportam decat conserve si mezeluri procesate la peste 70 de grade Celsius.

Adica pateuri, parizere si cremvursti - produse de care pietele din Vest sunt suprasaturate. Asta se intampla acum, dar peste doi ani, mai precis la 1 ianuarie 2010, producatorii din Romania nu vor mai putea comercializa niciun fel de carne de porc, cu atat mai putin din cea proaspata, daca nu renuntam la tratarea pestei", avertizeaza specialistii.

Milioane de porci trebuie sacrificati

Potrivit consultantilor din domeniul proiectelor europene, normativele in cauza sunt Regulamentele CE nr. 178/2002, 852/2004 si 853/2004, prin care se aplica in industria alimentara din UE principiul trasabilitatii. Acesta prevede ca oricarui produs finit (aliment) trebuie sa i se cunoasca drumul parcurs pe intregul lant de fabricatie, de exemplu de la ferma de porci la unitatea de procesare si lantul de distributie.

Or, se considera ca la noi pesta se trateaza in intreaga tara si, astfel, produsele care provin din Romania sunt automat refuzate. "Chiar daca nu in toata tara se trateaza (cu vaccin) pesta porcina, toata Romania este vazuta ca un focar de pesta", subliniaza reprezentantii procesatorilor de carne. Efectivul total de porcine din Romania este estimat la aproximativ 12 milioane de capete, din care o treime se gaseste in gospodariile individuale ale populatiei.

Specialistii considera ca "aici, in fermele individuale, se gaseste pericolul infestarii cu pesta, dar, teoretic, nu se poate face nimic pentru eradicarea bolii". Iar proprietarii fermelor mari "nu sunt deloc dispusi sa sacrifice animalele, in loc sa le trateze", au mai spus specialistii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.