Campania americana de advertising pentru „4, 3, 2“ a luat startul in weekendul de-abia trecut. Ea este doar virful aisbergului, adica al unei activitati de lobby pentru Oscar, care inseamna eforturile reunite ale unei echipe de profesionisti.

La a 80-a editie a Oscarului, la categoria Cel mai bun film strain au fost propuse un numar-record de lungmetraje: 63. Dintre acestea doar cinci vor beneficia de nominalizari, care vor fi anuntate pe 22 ianuarie 2008, iar ceremonia acordarii premiilor va avea loc pe 24 februarie. Premiera americana a filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile“ este programata tot pentru sfirsitul lui ianuarie.

Pare o data tirzie de lansare a filmului, majoritatea studiourilor programind premiera peliculelor cu cirlig la Oscar in aceasta toamna si in decembrie, dar exista o strategie foarte clara in spatele ei, explica Ryan Werner, cel care coordoneaza eforturile de lobby pentru „4, 3, 2“ din partea distribuitorului american al peliculei, IFC Films. „Ne-am hotarit ca premiera filmului sa aiba loc in acelasi weekend in care se anunta nominalizarile pentru ca la sfirsitul anului au loc extrem de multe lansari, competitia ar fi fost dementa, asa ca ni s-a parut mult mai important ca '4, 3, 2>> sa aiba loc sa respire mai degraba decit sa se bata cu un milion de pelicule. Mai ales ca nu e un film tocmai compatibil cu perioada sarbatorilor. De altfel, am procedat la fel anul trecut cu 'Dupa nunta>>, filmul danez pe care l-am distribuit si care, pe linga faptul ca a obtinut nominalizarea la Oscar, a mers bine la box office“, detaliaza Werner.

Faptul ca lungmetrajul lui Mungiu are premiera in ianuarie e departe de a insemna ca membrii Academiei Americane de Film il vor ignora pina atunci. Dimpotriva, „4, 3, 2“ este prezent intr-un circuit festivalier non-stop, de la New York la Los Angeles. Chiar in weekendul care tocmai a trecut, pelicula a putut fi vizionata in cadrul festivalului organizat de American Film Institute in Los Angeles. „Filmul lui Cristian Mungiu a avut o lansare extraordinara la New York Film Festival. Reactiile presei de specialitate, ale spectatorilor americani (care au pus multe intrebari la sesiunea de Q and A), ale celor din comunitatea romaneasca au fost deosebit de entuziaste si de incurajatoare“, relateaza Corina Suteu, directoarea Institutului Cultural Roman din New York (ICRNY), institutie implicata direct in actiunea de lobby. Mai mult, feedbackul a fost notabil, explica Suteu: „Invitati de ICRNY sa il intilneasca pe Mungiu la o masa de prinz, au raspuns pozitiv jurnalisti de la 'New York Times>>, 'Boston Globe>>, 'LA Weekly>>, 'Elle>>, printre altii, si au afirmat, fara politeturi gratuite, ca filmul are sanse reale de a fi nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain“. Dupa Jane Fonda, unei alte actrite legendare i-a cazut cu tronc „4, 3, 2“: „Dupa prima vizionare publica, pe Cristian Mungiu si pe Anamaria Marinca i-a asteptat Faye Dunaway vreo 15 minute, voia sa ii felicite si sa il intrebe pe Cristian despre cum a filmat anumite scene. A fost amuzant pe de o parte si emotionant in acelasi timp, fiindca a venit si s-a prezentat cu mare simplitate: ma numesc Faye Dunaway. Am avut sentimentul ca aproape nu se asteapta sa stim cine e“, povesteste directoarea ICRNY. Corina Suteu subliniaza totodata ca este esential ca fonduri publice din Romania sa intregeasca efortul de promovare facut de distribuitorul strain, pe care il obliga astfel sa dea o atentie sporita filmului lui Cristian Mungiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.