Romanii care muncesc in strainatate pot castiga salarii de pana la zece ori mai mari decat in tara, cel mai bine platiti sunt muncitorii din domeniile constructii, sanitar si gastronomic

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), peste 30 de mii de romani au plecat in acest an sa munceasca peste hotare prin contracte legale de munca.

SALARII DE ZECE ORI MAI BUNE

Cele mai mari salarii sunt castigate de romanii plecati la lucru in Elvetia, veniturile realizate de acestia fiind de pana la zece ori mai mari ca in Romania. De exemplu, in domeniul sanitar, un roman poate castiga 3.000 de euro/luna, in Tara Cantoanelor, fata de numai 353 de euro, cat este salariul mediu din tara noastra in acest sector. Nici in Spania sau Germania castigurile salariale nu lasa de dorit. In aceste tari, romanii inregistreaza venituri de trei pana la sase ori mai mari decat cele din tara. Destinatia preferata a romanilor a fost Germania (peste 80% din contractele ANOFM fiind pentru locuri de munca in aceasta tara), urmata de Spania, Franta si Elvetia.

CUM PUTETI GASI UN JOB IN STRAINATATE

Persoanele interesate pot pleca la munca in strainatate prin intermediul ANOFM, al portaluilui EURES sau al agentilor privati. ANOFM nu percepe comisioane pentru serviciile oferite. Agentii privati care se ocupa cu activitatile de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate sunt societati comerciale care dispun de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfa- surare a activitatii; au incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca; au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de muncain strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor; au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sunt inregistrati la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.