Intre 14 noiembrie si 7 decembrie, elvetienii vor cunoaste mai bine cultura din Romania. Culturescapes este un festival initiat in anul 2003, in Elvetia, la Basel, care prezinta, la fiecare dintre editiile sale, cate o regiune din Europa de Est in diversele sale ipostaze culturale.

Editia din acest an este dedicata Romaniei. Festivalul este organizat de PASS - Performing Arts Services Basel, impreuna cu cateva organizatii partenere din Elvetia. Pentru editia din acest an, Institutul Cultural Roman este implicat in calitate de partener principal.

Numele festivalului, „Cul­tu­­rescapes - peisaje cul­turale", de­semneaza regi­uni individualizate prin isto­ria lor comuna, prin cultura lor, oricat de eterogena. Organizatorii si-au propus de a invita publicul sa se familiarizeze cu aceste lumi putin cunoscute, cu muzica, literatura, arta plastica, atat in expresia traditiei, cat si in cea contemporana. in ultimii patru ani, festivalul a adus in prim-plan muzica, o arta neconditionata de limba, capabila sa depaseasca granitele nationale.

Anul trecut a fost invitata Estonia, iar editiile din anii precedenti au fost dedicate Georgiei, Armeniei si Ucrainei. Pentru anul 2008 se anunta Turcia, iar pentru 2009, Azerbaidjanul.

Evenimentul este organizat sub patronajul presedintelui Confederatiei Helvetice, al directorului Departamentului Federal pentru Afaceri Externe, doamna M­icheline Calmy-Ray, si al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe 14 noiembrie, cand Orchestra de Camera din Basel va sustine un concert inaugural, interpretand „Simfonia de camera in mi major", de George Enescu. Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, va conferentia despre semnificatia baladei „Miorita", pe care Grigore Lese o va interpreta in variante arhaice, iar corul Stavropoleos va sustine un recital de muzica bizantina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.