Ingeri in purgatoriul cancerului: loviti de lipsurile din sistemul de sanatate, dar si de lipsa de timp a parintilor. Sansele de supravietuire a copiilor scad din cauza lipsurilor sistemului de sanatate

Numerosi cititori impresionati de drama copiilor bolnavi de cancer prezentati ieri in articolul „Celelalte 10.000 de Teodore” s-au oferit sa-i sprijine pe acestia.

Asta nu rezolva insa problemele de fond ale sistemului de sanatate. Jumatate dintre copiii diagnosticati cu cancer pierd lupta din cauza diverselor capcane: micutii nu au acces la medicamente potrivite si la timp, iar drumul pana la stabilirea diagnosticului este foarte lung.

Nu avem citostatice bune. In 1993 a fost retras de pe piata primul dintre cele trei citostatice care ar fi crescut cu mult sansele de supravietuire a micutilor bolnavi de cancer.

„In 1993 nu am mai putut folosi medicamentul procarbazina. In 1996 a fost retras daunoblastinul, iar in anul 2000 a disparut si dactinomicina. Toate trei erau citostatice ieftine si se foloseau in toate sectiile de oncopediatrie din tara. Acum suntem constransi sa facem tratamente cu inlocuitori”, afirma Eugen Gruber, medic pediatru cu specializare in oncopediatrie la Institutul Oncologic din Capitala. In multe cazuri, parintii cumpara medicamentele din tarile occidentale.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.