Cresterea pretului petrolului brut, care a atins saptamana trecuta un nou record de 90 dolari pe baril, duce la dezvoltarea biocarburantilor de substitutie obtinuti din grau, explica analistii.

Etanolul sau biodieselul determina majorarea generala a preturilor produselor vegetale si animale, a subliniat recent FAO, agentia Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), responsabila cu agricultura si alimentatia.

"Ne asteptam la niveluri record ale preturilor. Este sigur ca preturile vor continua sa cresca dar inca nu stim pana la ce nivel", a explicat analistul companiei Allendale, Joe Victor. Consumatorii "trebuie sa se astepte la preturi mai mari la paine, carne, paste fainoase, cereale, cel putin pana in iarna lui 2008", a subliniat Victor.

Din 2006, pretul graului suferit o crestere mai mare de 25%, si se anticipeaza in continuare o majorare in intervalul 2007-2008, potrivit FAO si OECD, organizatia mondiala a celor mai bogate tari.

Pretul orzului a crescut cu 26%, iar in Mexic, unde acesta cereala reprezinta baza alimentatiei, pretul la tortilla a crescut cu 60%.

Citeste si:

Aceasta crestere substantiala afecteaza si pretul uleiurilor vegetale, care au crescut cu 11%. Pretul zaharului s-a marit cu 14% iar al orezului a suferit o crestere de 23%.

Astfel este influentata cresterea pretului la toate alimentele de baza, inclusiv pretul laptelui, al carnii si al cerealelor utilizate la hranirea animalelor.

Fenomenul risca sa-si mareasca durata, din cauza consumului din ce in ce mai mare de cereale, zahar si uleiurilor vegetale folosite la fabricarea biocarburantului. "Pretul cerealelor va continua sa cresca din cauza cererii din industria alimentara si din cea energetica", a precizat analistul companiei A.G Edwards, Bill Nelson.

Pretul la cereale ramane ridicat, dar este mentinut si de factori de conjunctura, precum deprecierea dolarului sau seceta care a compromis recolta anumitor tari, precum Australia si Brazilia, comenteaza NewsIn.