In ultimii ani, traficul cu fiinte umane s-a globalizat, devenind o adevarata industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro
Din punct de vedere financiar, traficul cu carne vie a devenit mult mai profitabil decat cel cu stupefiante. Iar gruparile de infractori, printre care si romani, s-au orientat catre aceasta "bransa". Astfel, potrivit unui raport al Directiei Generale a Politiei Spaniole, infractorii romani care actioneaza pe teritoriul acestei tari s-au specializat in "activitati legate de traficul de fiinte umane, exploatarea sexuala a femeilor prin prostitutie fortata, falsificarea de monede si escrocherii pe Internet", delicte carora le cad victime chiar compatriotii lor. In raport se arata ca in ultimii ani "s-a constatat o crestere semnificativa a escrocheriilor si contrangerilor" carora le cad victime strainii, in special cei din tarile din est. Grupurile de infractori poseda arme si seamana frica printre compatriotii lor, cu "tehnici folosite in tarile lor de origine". Autorii raportului isi manifesta ingrijorarea cu privire la cat de periculoase sunt aceste bande: "exista circumstante agravante, dat fiind faptul ca infractorii sunt fosti militari si membri ai fortelor de securitate din tarile de origine, obisnuiti cu utilizarea armelor si experti in tehnici de lupta. Ei stiu ca in tarile de origine ii asteapta reclamatii penale sau civile, pentru delicte comise acolo, ceea ce ii face sa-si ia masuri sporite de siguranta, pentru a evita sa fie retinuti". Aceste grupuri au o structura piramidala, sunt foarte bine organizati si, in caz de nevoie, colaboreaza intre ei, avand legaturi la nivel international.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.