Miine va fi anuntat cistigatorul Nobelului literar, iar printre cei care au urcat in topul pariurilor se afla Murakami, Amos Oz si Herta Mller.
Premiul Nobel pentru Literatura din acest an a fost deja hotarit, in sedinta la care au participat, joia trecuta, membrii comitetului desemnat de Academia Suedeza. Conform unor surse din cadrul acesteia, „alegerea a fost facuta deja si exista semnale c-ar fi vorba despre un autor faimos, despre un favorit si nu un necunoscut“, declara vineri, pentru AFP, un membru al Academiei Suedeze care a vrut sa-si pastreze anonimatul. Insa numele cistigatorului va fi facut public de-abia miine, iar toti cei implicati in industria literara asteapta ca pe ace sa vada cine va primi diploma, medalia de aur cu profilul lui Alfred Nobel si cecul de 10 milioane de coroane suedeze (circa un milion de dolari).

Spre deosebire de anul trecut, cind bursa pariurilor a inceput sa se incinga serios in luna septembrie, anul acesta controversa a fost mai potolita: lista de favoriti include o serie de „candidati eterni“, precum israelianul Amos Oz, mexicanul Carlos Fuentes, peruanul Mario Vargas Llosa, italianul Antonio Tabucchi sau canadiana Margaret Atwood. Unul dintre motivele de liniste e pronosticul dat de casa de pariuri online Ladbrokes, ale carei optiuni s-au cam dovedit corecte in ultimii trei ani, inclusiv controversata „nobelizare“ a lui Orhan Pamuk in 2006, cind toata lumea statea cu ochii atintiti asupra unor nume mai mari sau mai putin politizate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.