Dependenta de televizor ia o amploare din ce in ce mai mare. Iar copiii sunt primele victime ale dependentei de televizor, si asta fiindca parintii, ocupati cu serviciul, nu mai au timp sa se ocupe indeaproape de educatia micutilor

La o varsta frageda influenta mass-mediei, in special a audio-vizualului, isi pune amprenta pe dezvoltarea personalitatii viitorului adult, dupa cum ne-a declarat psihologul Florinda Golu. Copiii care se maturizeaza in fata televizorului pot deveni adulti nesiguri, dependenti si agresivi. Florinda Golu ne-a explicat ca micutii invata prin imitatie. La o varsta frageda, psihicul cauta modele pe care sa le imite. Si de cele mai multe ori, modelele de la televizor sunt periculoase. In general, mesajele transmise sunt incarcate de agresivitate si violenta. De nenumarate ori, copiii s-au luat la bataie intre ei, incercand sa imite o anumita scena dintr-un film sau niste personaje.
Sfaturile specialistilor
Psihologul le recomanda parintilor sa nu isi lase copiii la televizor cu orele si in nici un caz dimineata, cand cei mici sunt odihniti si asimileaza foarte usor. Pentru minori sunt recomandate emisiunile speciale, posturile de radio si TV destinate lor, intrucat mesajul este mai neutru. Psihoterapeutul Alexandra Levitchi ii sfatuieste pe parinti sa comunice cu copiii lor, sa le raspunda chiar si la intrebarile delicate legate de sex. Copiii pot intelege foarte multe daca li se explica pe intelesul lor.
Legislatie
In tara noastra, reglementarile Consiliului National al Audiovizualului sunt destul de lejere. Si asta fiindca avertismentele afisate in coltul ecranului nu ii impiedica pe cei mici sa urmareasca scene de agresivitate sau sexualitate. In China, spre exemplu, organismul de stat care supervizeaza productiile de radio si de televiziune a decis sa interzica o serie de clipuri publicitare cu continut sexual.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.