11 universitati din Romania au fost evaluate in premiera, iar concluzia este ca nu pun accent pe pregatirea practica, iar unii profesori predau dupa cursuri invechite

La inceputul acestui an, Ministerul Educatiei a comandat un studiu-pilot in valoare de 1.100.000 de lei, pentru a sti care universitate este de incredere si ofera studentilor programe de calitate. Evaluarea a fost facuta de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS). La acest experiment au fost alese Universitatea „Aurel Vlaicu“ si Universitatea de Vest „Vasile Goldis“ din Arad, Universitatea „Transilvania“ din Brasov, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agicole si Medicina Veterinara si Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi, „Lucian Blaga“ din Sibiu, „Constantin Brancusi“ din Tirgu-Jiu si Universitatea de Medicina „Victor Babes„ din Timisoara.

In timpul evaluarii universitatilor, studentii s-au plins ca exista un numar redus de ore de practica, asa cum se intimpla la Universitatea de Stiinte Agicole si Medicina Veterinara din Iasi sau la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, unde oferta de practica este slaba si necalitativa, in mod special in domeniile socio-uman si economic. Si sistemul de examinare a studentilor este trecut la capitolul puncte slabe, astfel ca „evaluarea favorizeaza studentii necalificati, pentru ca se dau examene de tip reproducere de informatii“. „Studentii au declarat ca majoritatea profesorilor predau cursuri invechite, cum se intimpla la Facultatea de Electrotehnica, Inginerie Electrica si Energetica“, se precizeaza in dosarul de evaluare a Universitatii Politehnica, Bucuresti.

Majoritatea universitatilor stau bine la capitolul management, insa, cind vine vorba de dotari, ele primesc calificativul cel mai prost. De exemplu, la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, Agentia pentru Asigurarea Calitatii recomanda „imbunatatirea dotarilor tehnice existente“. Si la Universitatea Politehnica din Bucuresti, studentii evaluatori au observat ca „majoritatea salilor de curs si seminar nu sint renovate“. „Putine sali sint dotate cu tehnica moderna de prezentare, cum ar fi videoproiectorul. O alta problema este lipsa neoanelor de pe culoarul facultatilor“, se arata in raportul de evaluare al ARACIS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.