Hepatita B face din ce in ce mai multe victime in randul romanilor, numarul celor care sufera de aceasta boala ajungand la un milion in tara si la 8 milioane in intreaga lume

Aproximativ un milion de romani sufera de hepatita B, potrivit Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, si numai 1% dintre ei urmeaza un tratament. Un medicament pentru administrare orala, numit Baraclude, ce blocheaza multiplicarea virusului hepatitei B, indicat pentru tratamentul adultilor cu hepatita cronica B, cu afectiuni hepatice sau cu boala hepatica activa, a fost lansat joi in Romania.

Doctorul Mihai Voiculescu, seful Sectiei de Medicina Interna si Hepatologie din Institutul Clinic Fundeni, sustine ca hepatita B reprezinta o problema majora de sanatate cu impact mare, atit medical, cit si social. “Masurarea incarcaturii virale din singele pacientului poate fi o metoda buna pentru a prognoza daca infectia cu virusul hepatitei B progreseaza catre afectiuni serioase ale ficatului sau catre cancer de ficat, in conditiile in care studii recente au aratat ca pacientii cu hepatita B cu un nivel ridicat al incarcaturii virale sint expusi, in viitor, unui risc crescut de a dezvolta ciroza sau cancer de ficat”, explica Mihai Voiculescu.

In Bucuresti, prevalenta hepatitei B este de 18%, adica o persoana din cinci are forma cronica a bolii si prezinta potential de ciroza sau o forma de cancer hepatic. Dupa Bucuresti urmeaza Drobeta-Turnu Severin, cu 16%, in timp ce in Iasi incidenta hepatitei B este de 5%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.