Dupa spectacolele-recital sustinute de-a lungul unei intregi stagiuni de Dumitru Furdui si de regretatul Florian Pittis in cadrul programului organizat de “American Corner Bucuresti” si Biblioteca Pedagogica Nationala “I.G. Petrescu”, este randul unui actor american, Thomas Nibbelin, sa recite in fata publicului romanesc “Firele de iarba” ale lui Whitman, relevand contemporanilor semnificatia operei celui mai mare poet american, vazuta din perspectiva unui conational.
Walter Whitman (n. 31 mai 1819 - d. 26 martie 1892) este vazut ca primul poet urban. El a fost unul dintre reprezentantii tranzitiei de la transcendentalism la realism, opera sa aratandu-se influentata de ambele curente. Opera sa a fost tradusa in mai mult de douazeci si cinci de limbi straine. Walt Whitman este unul dintre cei mai influenti si controversati poeti din canonul american. Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („soc puternic”) si drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (“cea mai indrazneata si discutabila contributie adusa pana acum literaturii americane”). Asa cum scrie Walt Whitman in „Leaves of Grass (By Blue Ontario's Shore)”, „Rimele si versificatorii pier... America isi va justifica existenta, dati-i timp...”

Thomas Nibbelin recita si comenteaza Omul asa cum se reflecta in “chintesentialul” poet american Walt Whitman. Specialist in media, reporter sportiv, storyteller, operator de imagine, producator, regizor, scriitor si, bineinteles, actor, Nibbelin a studiat arta teatrala la universitatile din Wisconsin-Madison si South Carolina. A jucat in filme si teatru, in special in operele lui Shakespeare (“Romeo si Julieta”, “A douasprezecea noapte” etc.). Totodata, este autorul unor piese de teatru precum “Superman Man”, “Fourth of July”, “Natural Selection”, “Mamet Beckett and Mano”, pe care le-a si produs si regizat. Timp de cateva saptamani, Nibbelin va lucra impreuna cu elevi ai liceelor din Bucuresti care au cerc de teatru in limba engleza cu care va regiza si produce piese de teatru scurt.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.