Majoritatea femeilor din provincie muncesc in agricultura si sunt nesalarizate, iar cele care sunt salariazate lucreaza cu precadere in domeniul sanatatii, invatamantului sau in comert si castiga salarii mai mici decat barbatii, arata o analiza realizata de Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), in colaborare cu Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), a realizat o analiza in cinci judete din tara, referitoare la situatia incadrarii in munca a femeilor. Judetele care au facut parte din studiu sunt: Mehedinti, Prahova, Salaj, Giurgiu si Botosani, informeaza NewsIn.

In judetele analizate, diferentele cele mai mari intre salariile femeilor si cele ale barbatilor se intalnesc in Prahova, unde diferenta este de peste 18% si Mehedinti, cu o diferenta intre salarii de peste 11%. Astfel, concluzia analizei CPE este ca majoritatea femeilor lucreaza in domenii in care salarizarea este scazuta.

De asemenea, in urma analizei, s-a observat ca, desi procentul de populatie feminina este mai mare in cele cinci judete, femeile sunt foarte slab reprezentate in structurile administrative. Astfel, daca in judetul Botosani, un sfert dintre consilierii judeteni sunt femei, in Salaj, femeile reprezinta doar 6,5% din totalul consilierilor.

Potrivit reprezentantilor CPE, analiza va fi extinsa, in urmatorul an, in toate judetele tarii. Datele au fost colectate de la mai multe institutii de la nivel local, printre care inspectorate de munca, inspectorate scolare, case de asigurari de sanatate, inspectorate de politie sau directii de statistica.

Analiza are astfel ca scop, o radiografiere a situatiei de la nivel local referitoare la egalitatea de sanse, proiect desfasurat in colaborare cu ANES si finantat din fonduri UE si fonduri primite de CPE de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.