Romanii se duc pe capete in strainatate, in cautarea unui rost. Aproape 10% din populatia Romaniei a ales sa munceasca in strainatate, arata Raportul National al Dezvoltarii Umane intocmit in acest an de Institutul National de Cercetare in domeniul Muncii si Protectiei Sociale si de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare
Si aici vorbim de cei care au plecat peste hotare cu acte in regula, astfel putand fi inregistrati de autoritati. Dar mult mai multi romani au plecat sa munceasca pe teritoriul altor tari, pentru un salariu decent. Chiar daca specialistii atrag atentia asupra crizei fortei de munca de la noi din tara, ei vin si cu solutii. Acestia spun ca cei care ar putea sa puna capat crizei de forta de munca din Romania sunt muncitorii din Republica Moldova, cei din Ucraina si cei din Serbia. In prezent, peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate. Cei mai multi, adica 40%, au ales sa munceasca in Italia, 18% in Spania, 6% in Israel si 5% in Germania. Chiar daca au plecat in cautarea unui trai decent, cei mai multi romani se confrunta si cu abuzurile angajatorilor straini. La Strassbourg, europarlamentatul roman Alexandru Ioan Mortun a atras atentia, luni seara, in plenul Parlamentului European, asupra unor abuzuri ale angajatorilor din unele tari membre ale Uniunii Europene fata de muncitori sezonieri sau permanenti provenind din noile state membre. ”Presa europeana a prezentat, in ultimul timp, o serie de abuzuri ale angajatorilor din unele tari membre ale Uniunii Europene fata de muncitori sezonieri sau permanenti provenind din noile state membre, abuzuri asociate cu incalcari grave ale legislatiei din domeniul muncii. Astfel de cazuri regretabile sunt posibile din cauza necunoasterii, de catre noii veniti, a drepturilor pe care le au pe piata muncii, a legislatiei in domeniu si, mai ales, a institutiilor abilitate sa-i protejeze”, a spus Alexandru Mortun.
In acest context, eurodeputatul roman a solicitat Comisiei Europene instituirea, de urgenta, la nivelul tuturor statelor membre, a unor birouri de consultanta juridica gratuita in dreptul muncii, pentru lucratorii care provin din alte state membre.
“Acestea ar urma sa identifice operativ solutiile cele mai bune cu care noii veniti se confrunta si sa le rezolve in baza legislatiei europene, colaborand direct si cu autoritatile tarii de provenienta. Consider de asemenea ca, la reglementarea acestor situatii, Comisia trebuie sa aiba in vedere totodata masuri de incurajare si facilitare a migratiei fortei de munca intre statele membre, evitand discriminarile si umilintele la care sunt supusi cetatenii din noile state membre, intre care si cei romani”, a mai aratat Mortun. Dar, revenind la criza de muncitori din tara noastra, autorii studiului mai arata si faptul ca Romania se va confrunta in viitor cu o alta situatie de criza care poate genera pierderi in ceea ce priveste dezvoltarea umana. Mai mult, in raport se arata si faptul ca in ultimii ani, mai mult de un sfert dintre romanii care au ales sa se stabileasca in alta tara, sunt persoane cu studii superioare, iar 58% sunt absolventi de studii liceale si postliceale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.