Prima zi de scoala incepe in conditii aproape la fel de proaste ca si anul trecut. Desi bani exista, unii profesori si inspectori acuza ca acestia au fost directionati catre scolile din localitatile cu primari liberali
Scolile care trebuiau sa fie reparate urgent nu au primit finantare de la Guvern, in favoarea altora, care nici nu au cerut bani. Asta dupa ce precedentul val de finantari a fost utilizat in proportie de numai 17%. Fiecare inspectorat scolar judetean a trimis catre Ministerul Educatiei lista scolilor care au prioritate la finantare. S-au trezit insa ca alte scoli primesc banii si doar citeva au fost selectate din lista trimisa de ei. „Noi am trimis o lista, insa se pare ca ministerul a avut alta lista. Pina la urma, toate scolile au nevoie de bani, dar sint scoli care nu au primit niciodata, sint altele care au primit si de doua ori la rind“, spune Matei Gheorghe, inspector general Prahova.

In luna august, au fost alocate 320 de milioane de lei din bugetul de stat catre bugetele locale pentru reapararea a 2.344 de gradinite si scoli. De exemplu, in judetul Prahova, inspectoratul scolar a cerut reabilitarea a 51 de scoli. Ministerul Educatiei a stabilit ca banii trebuie sa ajunga la 52 de scoli, dintre care doar 21 au fost cele propuse de inspectorat. In Salaj, doar 38 propuse din 105 scoli au intrat pe lista de 64 de unitati finantate. In judetul Alba, din cele 58 de scoli care au primit finantare, doar pentru 25 s-a facut solicitare. Inspectorul general din Alba, Sandu Cornel Stelian, spune ca a trimis „o lista cu scoli, in ordinea prioritatilor. Iar cel putin primele zece scoli, care aveau prioritate zero, nu au primit nici un ban, cu toate ca noi am motivat solicitarile. Ba erau lucrari neterminate, ba erau lucrari neplatite“. Seful inspectoratului scolar spune ca sint primari care s-au inteles cu firmele de constructii sa continue lucrarile incepute, ca urmeaza sa vina si finantarea. „Dar banii n-au mai venit. Iar din statistica pe care o am la inspectorat, aproximativ 80% dintre primarii care au primit bani de la Guvern sint din PNL. Dar asta nu ar fi fost o problema daca acolo erau si majoritatea elevilor. Cei 80% au cam 30% din populatia scolara. Alti primari cam fac ce vor cu banii, cu toate ca noi incercam sa comunicam cit mai des cu ei pe problemele scolare. Am scoli carora li s-a facut fatada, ca sa arate bine, dar atit“, spune Sandu Cornel Stelian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.