In Italia, romanii cinstiti au de suferit din cauza infractiunilor comise de unii co-nationali, spune Mugurel Tiberiu Dinu, consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Milano

Jurnalul National: Ati prins vreo zi anul acesta in care sa nu gasiti o stire "de rau" despre romani in presa italiana?

Mugurel Tiberiu Dinu: Sunt multe, dar nu trebuie sa exageram. Nu apar chiar in fiecare zi. Romanii mai sunt si laudati.

Ce ati citit, ultima data, de bine despre romani?

Un articol despre doctorul Cerim Gheorghe, un cardiolog renumit. Presa italiana a scris foarte frumos despre el.

Jurnalistii italieni vorbesc de numarul mare de romani din puscarii. In general sunt inchisi pentru gainarii sau fapte mai grave?

Sunt multi, pentru ca suntem si a doua natie, dupa italieni. In total sunt cam 1.600 de cetateni romani inchisi, majoritatea pentru infractiuni mici - furt, conducere in stare de ebrietate, conducere fara permis. Mai degraba gainari. Nici nu cred ca mai sunt 1.600 inchisi, pentru ca pana acum erau foarte multi pentru sedere ilegala, pedeapsa care nu mai exista de cand am intrat in UE.

Dar s-au inmultit atat de mult infractiunile comise de romani?
Numarul infractiunilor n-as crede ca este in crestere, insa presa le acorda mai multa atentie. Mai este un aspect - foarte multi cetateni din Republica Moldova falsifica documentele de identitate romanesti. Multi sunt participanti la aceste infractiuni. Avem cinci-sase cazuri de falsuri de identitate pe zi, mai ales la cartile de identitate. Si primesc zilnic solicitari din partea politiei pentru a identifica persoane. Politia italiana a inceput sa-i cunoasca, sa-i deosebeasca, dar pentru a avea certitudine vin la noi. In zece minute rezolvam situatia.

Mai usor pentru studenti

Multi in puscarii, putini in universitati...

Pana acum a fost o problema la inscrierea la cursurile universitare, din cauza acelui certificat de valoare, care putea fi eliberat doar de Consulatul Italiei de la Bucuresti, si se putea astepta si un an sau doi la coada. Acum se poate face si pe teritoriul Italiei. Universitatea elibereaza un modul pe care noi, Consulatul, trebuie sa-l autentificam. Acest an universitar s-a pierdut, din pacate. Cred ca vom putea vorbi despre numarul mare al romanilor care studiaza in Italia din 2008. Ne asteptam la un val, pentru ca sunt foarte multi tineri romani in Italia - veniti cu familia sau la o bursa - care vor sa-si continue studiile. Pana acum au avut acest obstacol al obtinerii declaratiei de valoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.