Persoanele sociabile au un risc mai mic de a se imbolnavi, arata un studiu de specialitate
Oamenii care traiesc singuri sufera modificari genetice in urma carora se pot imbolnavi mai usor, sustin oamenii de stiinta americani. Studiul cercetatorilor de la UCLA, publicat recent in jurnalul "Biologia Genomului", arata ca anumite gene sunt mai active in cazul persoanelor care sunt izolate din punct de vedere social.
O mare parte din genele la care s-a descoperit o activitate mai intensa sunt in legatura cu sistemul imunitar si cu inflamarea tesuturilor, relateaza BBC News.
Corelatia existenta intre gene si singuratate a fost stabilita si de catre cercetatorii danezi, in urma unui studiu intreprins pe 8.000 de gemeni, insa specialistii americani au analizat mai in amanunt genele implicate. Ei s-au folosit de 14 voluntari, carora le-au monitorizat activitatea genetica a celulelor albe in timp ce interactionau sau nu cu cei din jur.
In cazul voluntarilor care sufereau de singuratate, cercetatorii au descoperit cateva gene care au o activitate mai intensa decat in mod normal si care au o legatura directa cu mecanismele de aparare ale organismului, precum inflamatia (fenomen local, reactional, din partea organismului fata de un agent purtator de boli).
In cazul unui raspuns inflamator crescut, tesuturile pot fi afectate, existand riscul aparitiei unor afectiuni diverse. Alte gene corelate cu singuratatea sunt cele importante in lupta impotriva virusilor si producatoare de anticorpi. Specialistii au constatat ca aceste gene sunt mai putin active la persoanele singure.
Calitatea prietenilor, mai importanta decat numarul lor
Dr. Steven Cole, coordonatorul studiului, spune ca nu este atat de important numarul prietenilor, ci mai degraba calitatea lor. Potrivit acestuia, profilul genetic ii va ajuta pe medici sa dezvolte terapii eficiente in indepartarea sentimentului de singuratate.
Profesorul Andrew Steptoe, de la University College London, recunoaste ca izolarea si lipsa suportului social pot compromite sanatatea unei persoane, insa remarca faptul ca nu putem sa afirmam in proportie de 100% ca situatiile respective provoaca modificari la nivelul genelor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.