Inchisoarea politica e o realitate si in 2007, in unele tari. Daca nu citim prea mult despre asta printre stiri, o gasim insa prezenta in galeriile de arta, ilustrata de artistul Htein Lin.
O fotografie din „Voice of America“ il arata pe artistul Htein Lin in perioada imediat urmatoare eliberarii din inchisoarea Myanmar, unde si-a petrecut aproximativ 7 ani pentru ca s-a dovedit simpatizant al opozitiei. In spatele sau, lucrarile inspirate din viata de inchisoare, in care prizonierii se automutileaza pentru a scapa de torturi, munca silnica sau pentru a beneficia de un tratament aproape uman la infirmerie. Peste 300 de picturi si 1.000 de ilustratii, desene si schite ofera o perspectiva mai degraba inocenta, desi cruda, asupra realitatii uneia dintre cele mai dure inchisori politice din lume. Una dintre cele mai realiste lucrari se numeste „sase degete“ si arata o linie reprezentind un prizonier, extrem de slab, caruia ii lipsesc degete si de la miini, si de la picioare. „Acestia sint oamenii ale caror familii sint prea sarace pentru a da intre 50 si 100 de dolari mita la gardieni pentru a nu-i trimite la munci inumane. Singura posibilitate sa scapi de lagarele de munca este sa ai un 'accident>>, chiar daca asta inseamna sa-ti tai singur, pe viu, doua-trei degete odata“, explica artistul. Alte lucrari ii arata pe prizonierii din Myanmar la limita dintre viata si moarte, bolnavi, infometati, torturati sau chiar ucisi in bataie fara un motiv anume.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.