Social 30 August 2007 00:41
"Trilogia gemenilor", o carte sadica recomandata de Ministerul Educatiei din Franta.

Mathias este un baiat foarte inteligent, dar handicapat. Lucas este tatal lui adoptiv - care il creste singur, intrucat mama baiatului a plecat de acasa. Tatal adoptiv se uita pierdut la un baietel blond, neobisnuit de frumos. Deodata simte o durere ascutita in palma - un compas este infipt in dosul mainii. Se intoarce incet spre Mathias si il intreaba de ce a facut asta. Ca sa nu te mai uiti la el, raspunde baiatul. "Mi-ai facut rau, sa stii", ii reproseaza tatal. "si tu mi-ai facut, dar nu stii."

Cartea "Trilogia gemenilor" e plina de astfel de intelepciuni bizare, paradoxale, de Alice in tara cruzimii. Daca n-ai de unde sa scoti binele, trebuie sa-l scoti din rau, pare sa spuna fiecare pagina a acestei parabole, care scoate intelepciunea dintr-o lume bolnava, in criza.

Cartea, laureata cu "Prix europeen de l'Adelf" si cu "Prix Livre Inter", a fost tradusa in 33 de limbi, universul ei bolnavicios facand fani chiar si in Japonia: Shigesato Itoi, designerul seriei de jocuri PC Mother, inspirandu-se din acest roman in a treia serie a jocului - care are ca eroi doi gemeni, Lucas si Claus (adica exact numele protagonistilor "Trilogiei gemenilor"). Oricum, textul beneficiaza in istoria receptarii lui de un mic scandal, un profesor francez de colegiu recomandand-o elevilor sai, fapt care a scandalizat 15 parinti, care au facut plangere, acuzandu-l pe profesor de difuzare de materiale pornografice, pe motiv ca textul ar contine scene de zoofilie si pedofilie (ofiterul german care - printre altii - ii ocroteste pe cei doi baietei protagonisti are mici jocuri sado-maso si uro cu ei). Profesorul a fost arestat, facandu-i-se perchezitie acasa. Au urmat proteste impotriva abuzului justitiei, un scandal in cursul caruia s-a descoperit ca textul este prins in chiar lista de recomandari de lecturi facuta de specialistii din minister.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.