Redactia saptaminalului “Cultura” considera abuziva decizia Institutului Cultural Roman (ICR) de a sista aparitia publicatiei editate exclusiv din fondurile institutului. Argumentele aduse de conducere pentru a justifica inchiderea revistei sint, in majoritate, false, acuza redactia intr-o scrisoare deschisa.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici, redactia revistei "Cultura" acuza conducerea ICR de ipocrizie. Aceasta pentru ca i s-a reprosat ca face "concurenta neloiala" publicatiilor culturale editate din bani privati.
Redactia revistei desfiintate mentioneaza ca presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, este directorul unei astfel de publicatii, "Idei in dialog", editata de "Academia Catavencu", iar vicepresedintele, Mircea Mihaies, conduce revista "Orizont", sustinuta de Uniunea Scriitorilor si de Centrul pentru Dialog Multicultural "Orizont", din Timisoara.

Variante pentru reducerea pierderilor

Redactorii infirma informatiile transmise de conducerea institutului, potrivit carora redactia revistei nu ar fi reusit sa prezinte o solutie care sa elimine "pierderile lunare de 800 de milioane de lei".
"Proiectul prezentat de noi includea, pe linga saptaminalul "Cultura" (cu un buget redus la jumatate), un buletin informativ lunar tiparit si trei publicatii online, in format newsletter, dupa modelul altor institute culturale din lume", spun redactorii publicatiei desfiintate. "Conform acestui proiect, costurile de ansamblu se reduceau cu circa 30-35%", adauga ei.

Patapievici a micsorat tirajul revistei

In scrisoarea deschisa, redactorii mentioneaza ca tirajul revistei a scazut de la 5.000 la 2.800 de exemplare, la initiativa conducerii ICR, masura care a produs cresterea cheltuielilor de productie pe exemplar: "Desi ati fost de acord ca difuzarea revistei a fost si ramine deosebit de proasta, in loc sa remediati de urgenta o situatie intolerabila, pe care redactia a semnalat-o in repetate rinduri, ati preferat sa adoptati masura antieconomica a reducerii de tiraj".

Redactia nu stie daca mai lucreaza pentru ICR

Pentru moment, membrii redactiei "Cultura" nu stiu daca mai au un loc de munca. Conducerea a facut doua anunturi contradictorii. La o intilnire din 17 martie, cind s-a decis desfiintarea revistei, redactia a fost anuntata ca fiecare angajat va da concurs pentru postul pe care il ocupa, iar intr-un comunicat de presa, publicat pe 18 martie, Patapievici sustinea ca nici un membru al redactiei nu va fi concediat. De asemenea, Patapievici a spus ca ICR are o noua strategie si va edita o revista de tip buletin de informare, potrivit Mediafax.
Conducerea ICR nu a putut fi contactata pina la inchiderea editiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.