„Adevarul" va prezinta modul in care "organul CC al PCR" relata Ziua nationala a Romaniei comuniste. Abordarile se schimbau in functie de interesele celor aflati la conducerea partidului unic .

1947 - Regele Mihai, Luca si Patrascanu

Pentru imensa majoritate a cetatenilor Romaniei socialiste, 23 August era una dintre putinele zile libere, in care la bodegi-le din jurul parcului se gaseau mici si bere. Micile bucurii ale oamenilor muncii nu ajungeau insa niciodata in "Scanteia", oficiosul Partidului. In schimb, o privire, chiar si superficiala, asupra modului in care organul CC al PCR a relatat, in timp, ziua de 23 August, arata cum s-a schimbat regimul comunist de la un deceniu la altul. De exemplu, denumirea Zilei nationale a Romaniei socialiste a evoluat de la "marea cotitura istorica" la "Revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista". Pentru a va aminti de o mica parte a acelor vremuri, "Adevarul" va prezinta, la 63 de ani de la inlaturarea regimului Antonescu, prima pagina a "Scinteii" din 23 August, din anii '47, '57, '67, '77 si '87.

1957 - Dej, lider necontestat

Acum 60 de ani, cel care a scris editorialul din "Scinteia" era Vasile Luca, un vechi ilegalist. Cativa ani mai tarziu, regimul comunist il trimitea la puscarie, unde a fost tinut in regim de izolare pana cand a murit, in 1963. Din Comitetul Director al ziarului facea parte Lucretiu Patrascanu, impuscat in 1954. Sarbatoarea din acel an a fost discreta, iar "Scinteia" a avut o relatare aproximativ neinsemnata a manifestarii de la Ateneu, la care a participat si regele Mihai. In acel moment, principala preocupare a comunistilor romani era sa asigure succesul stabilizarii monetare si sa puna capat inflatiei galopante. "Scinteia" publica in fiecare zi pretul oficial al produselor alimentare: 3 lei un kilogram de ardei sau 8 lei unul de bame. Pe 22 august, discret, pe ultima pagina, "Scinteia" anunta ca "fata de cresterea puterii de cumparare" nu se mai acorda ajutorul pentru copil.

1967 - Inceputurile domniei lui Ceausescu

Chiar daca nu a promovat niciodata un desantat cult al personalitatii, asa cum procedase Stalin si urma sa faca Ceausescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej detinea in acel an controlul total al Partidului Muncitoresc Roman. Se poate insa observa ca fotografia sa nu apare deasupra tribunei oficiale, iar "Scinteia" il prezinta inconjurat de ceilalti tovarasi din conducerea de partid si de stat.