Social 22 August 2007 23:56
Ne-am obisnuit cu totii ca Sibiul sa fie, in calitatea sa de Capitala Culturala Europeana in acest an, in centrul atentiei turistilor din tara si din strainatate.

Surprize inca mai sunt. Sibiul va fi la mare inaltime pentru ca este locul in care se va desfasura „una dintre cele mai importante intruniri ecumenice pe care Europa le-a gazduit in ultimele decenii”, asa cum a facut referire ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana (3AEE), ce se va desfasura in perioada 4-9 septembrie.

Tot ministrul Iorgulescu a explicat alegerea Sibiului ca loc de desfasurare a manifestarilor, intrucat „este nu numai o eurocapitala a culturii, ci si a cultelor, imbinand armonios interculturalitatea cu interconfesionalismul”.

Aceasta intrunire ecumenica va gazdui aproximativ 3.OOO de reprezentanti ai tuturor bisericilor din Europa. Printre personalitatile bisericilor crestine care au confirmat participarea la Adunarea Ecumenica se numara Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Romaniei, PF Gregorios al III-lea, patriarh melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria. La manifestare vor participa si alti oficiali romani si europeni, printre care premierul Calin Popescu-Tariceanu si membrii Guvernului, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Rene Van Der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davies, secretar general al Consiliului Europei, Jan Siegel, comisar pentru cultura, si Leonard Orban, comisar pentru multilingvism. Vor fi prezenti, de asemenea, cu statut de observatori, reprezentantii unor comunitati musulmane si evreiesti din Europa, America, Asia si Africa.

Unul dintre momentele speciale il va reprezenta mesajul Papei Benedict al XVI-lea. „Va fi un mesaj scris, pe care il va citi un reprezentant al Papei”, a declarat Adrian Iorgulescu. Mesajul Papei va fi citit probabil de arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, Nuntiu Apostolic in Romania si Republica Moldova, in dimineata zilei de 5 septembrie, in prima intalnire plenara a Adunarii Ecumenice.
Motivul pentru care Papa nu va participa la manifestarile de la Sibiu este, potrivit ministrului Iorgulescu, faptul ca Sanctitatea Sa va fi in Austria in perioada 5-6 septembrie, la invitatia Centrului Istoric de Pelerinaj. In schimb, la Sibiu va fi prezenta o delegatie de la Vatican condusa de cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor si ministru de externe al Vaticanului.

Pentru prima data intr-o tara ortodoxa

Va fi pentru prima data cand o asemenea intrunire se desfasoara intr-o tara cu o populatie majoritar ortodoxa, dupa ce primele doua au avut loc la Basel, in Elvetia - tara majoritar protestanta ('89) - si Graz, in Austria - tara preponderent catolica ('97). Adunarea Ecumenica Europeana va avea ca tema „Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa” si va debuta in ziua de 4 septembrie, printr-o festivitate de primire a oaspetilor, urmata a doua zi de o rugaciune de deschidere, in cadrul careia vor vorbi S.S. Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si alte personalitati bisericesti. Tema principala va fi abordata in cadrul a trei subteme, pe parcursul a trei zile, si anume: Lumina lui Hristos si Biserica (5 sept.); Lumina lui Hristos si Europa (6 sept.); Lumina lui Hristos si lumea (7 sept.). Pe langa acestea, programul mai cuprinde evenimente ale diferitelor comunitati locale, rugaciuni de seara in bisericile din oras si forumuri pe urmatoarele teme: Unitate, Spiritualitate si Marturie; Europa, Religii si Migratii; Creatie, Justitie si Pace. Cu ocazia Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), delegatii vor putea sa participe la slujbe, fiecare in bisericile proprii. Duminica 9 septembrie, evenimentul se va incheia printr-o sesiune finala solemna. La finalul adunarii, reprezentantii bisericilor crestine participante vor transmite un mesaj comun cu privire la pasii care trebuie facuti pentru cresterea unitatii intre biserici si pentru rezolvarea problemelor societatii moderne. In acest sens, in cadrul intalnirii se va aborda si problema unei noi Constitutii europene, aspecte inter-religioase si globalizarea.

Programul reuniunii prevede conferinte, forumuri, sesiuni plenare, precum si rugaciuni comune, studii biblice si meditatii in spatii special amenajate, precum corpul Pavilion Sibiu 2OO7, Piata Mare, Piata Huet, Catedrala Lutherana, Scoala Brukenthal si Catedrala Ortodoxa.
„Consider ca este o sansa pentru Romania ca, in acest an al aderarii la Uniunea Europeana, organizam o astfel de manifestare, ceea ce demonstreaza, odata in plus, traditia si deschiderea ecumenica a tarii noastre, dar si dorinta de promovare a dialogului intern religios”, a mai spus ministrul Adrian Iorgulescu.
Organizarea Adunarii Ecumenice Europene a fost finantata de Guvernul Romaniei cu 1,4 milioane de lei si de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) cu 28O.OOO de lei, ca parte a programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2OO7. Finantarile au fost directionate catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe si Arhiepiscopia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica Alba Iulia si Fagaras, principalii organizatori ai evenimentului.

Orasul cu un milion de turisti

Primul oras din Romania devenit capitala culturala europeana, Sibiul, se apropie, in acest an, de cifra de un milion de turisti, majoritatea straini, atrasi de spectacole, expozitii, dar si de frumusetea Sibiului, potrivit primarului Klaus Johannis.
Edilul-sef crede ca este putin probabil ca Sibiul sa devina inca o data capitala culturala europeana, insa alte orase romanesti ar putea candida pentru acest statut incepand din 2O19. Forurile europene au decis, deja, viitoarele capitale culturale ale continentului pana in anul 2O2O.
In zilele de sambata si duminica, Sibiul devine neincapator, fiind asaltat de un numar mare de turisti. Primarul Johannis recunoaste ca majoritatea acestora vin la Sibiu chiar si pentru o zi, incluzand capitala culturala europeana in circuitele lor prin Ardeal. Pana la sfarsitul acestui an, la Sibiu, vor avea loc peste 5OO de manifestari artistice, cateva zeci de festivaluri si sute de expozitii si spectacole. Principala atractie turistica a Sibiului este centrul istoric, cu 8O de hectare cu obiective candidate pentru a fi incluse in patrimoniul mondial UNESCO.

Cunoscut in limba germana sub numele de Hermannstadt, Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al minoritatii germane din Transilvania. Principalul muzeu al orasului, Brukenthal, aflat in palatul fostului baron transilvanean cu acelasi nume, este vizitat zilnic de sute de turisti. Cele trei piete istorice din Sibiu, Piata Mare, cea Mica si Piata Huet, au fost complet restaurate. In Piata Mica, turistii cauta Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Muzeul Franz Binder, Muzeul Emil Sigerus, Muzeul Farmaciei, Casa Luxemburg, dar si numeroase terase si cafenele. In Piata Huet, principalul monument este Biserica Evanghelica. Atat primarul sibian, cat si reprezentanti ai guvernului considera ca Sibiul a contribuit, in acest an, la cresterea numarului de turisti sositi in Romania.
Pentru programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2OO7”, Guvernul a alocat, pana in prezent, peste 4O de milioane de euro, potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.