Social 16 August 2007 02:36
Doua monumente istorice de o valoare inestimabila sunt lasate in ruina si nici un oficial nu pare sa fie interesat de soarta acestora. Este vorba despre Cetatea Dacica de la Banita, aflata in patrimoniul UNESCO, si Turnul de la Crivadia (comuna Banita), monument declarat, prin lege, in anul 2000 "de valoare exceptionala".

Cu toate acestea, nici chiar localnicii nu mai pot preciza acum cu exactitate unde se afla, desi accesul se face direct din DN 66, si nici o tablita nu indica drumul catre cele doua
monumente. Turistului ii ramane, asadar, sa ghiceasca modul in care ar putea vizita cetatile ingemanate, in cazul in care aude de ele, iar la Banita doar alipinistii mai pot vizita ruinele istorice.

Ramasite de istorie

Din istoria scrisa in Valea Jiului a mai ramas doar amintirea. Nici chiar localnicii nu mai stiu cu exactitate unde se afla monumentele de o importanta deosebita si am aflat acest lucru pe pielea noastra, incercand sa "rescriem" istoria. Cetatea Banitei se afla in patrimoniul UNESCO, iar Turnul de la Crivadia a fost declarat, in anul 2000, in baza Legii nr. 5/6 martie, "monument istoric de valoare nationala exceptionala".

Odata atribuita titulatura, nici un oficial nu s-a mai preocupat de conservarea sau amenajarea lor ca puncte de interes turistic. Cetatea Banitei, spun oficialii locali si judeteni, se afla in administrarea Parcului National Gradistea Muncelului - Cioclovina, care insa nu a facut nimic pentru aducerea acesteia in circuitul turistic. Drumul este blocat si doar turistii cu aptitudini de alpinisti pot sa o viziteze. "Lucrurile sunt mai complicate. In momentul in care vrei sa faci ceva, cei de la Parcul National te blocheaza, dar nici ei nu au facut nimic pentru Cetatea dacica de la Banita. Doar vorbesc si nu fac nimic. Un turist pasionat de istorie, daca nu se poate catara, nu poate ajunge la cetate", spune Ionel Burlec, primarul comunie Banita. O tablita situata in zona Bolii aminteste de Rezervatia Naturala Gradistea Muncelului - Cioclovina, dar aceasta nu descrie decat rezervatiile naturale, in timp ce monumentele istorice sunt trecute sub tacere.

Nici la Turnul de la Crivadia lucrurile nu stau altfel, desi doar 5 minute de mers pe jos il despart de DN 66, extrem de circulat. Vegetatia crescuta din abundenta ascunde fortificatia de ochii celor care ar vrea sa o viziteze si nici o placuta nu in-dica prezenta monumentului istoric. Doi turisti, "rataciti" prin zona, spun ca "la turn te duce cararea", in fapt o potecuta ce porneste, ascuns, din drum pana la o pasune, iar mai departe instinctul te ghideaza.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.