La prima vedere, nimic deosebit. Individul pe care-l urmaresti cu coada ochiului se opreste la un moment dat, scoate din buzunar o pereche de ochelari, si-i fixeaza pe nas si intinde palma mainii stangi in fata ochilor. C-un deget de la cealalta mana se plimba pe suprafata palmei, insistand din loc in loc. La un moment dat, l-auzi: „Alo, Paul? Vezi ca intarzii". Isi strange palma si incheie conversatia.

Science-fiction? Nici pe de parte. In cinci ani am putea sa avem telefoane mobile cu tastatura in palma, potrivit proiectului la care lucreaza romanul Peter Antoniac si finlandezul Petri Pulli.

Intr-o vreme in care romanii cautau sa se scuture de povara anilor „de aur", sa se dezmeticeasca si sa-si caute un rost, Peter Antoniac, student in anul II la Facultatea de Automatica si Calculatoare, din cadrul Politehnicii, dadea nas in nas cu internetul si-si planuia sa aduca lucruri noi in materie de procesare, de retele de calculatoare.

Citeste si:

„Din anul II de facultate, am fost implicat in cercetare, dat fiind ca exista un laborator de procesare a semnalelor (DSP), in cadrul Facultatii de Electrotehnica. Foarte dotat, laboratorul era printre putinele locuri la acea vreme care aveau acces la internet, pot sa spun, deci, ca 'am fost conectat>> la Internet inca din 1993".

„Trebuie sa plec, ca sa-mi continuu visul"

Diploma de licenta, de studii aprofundate, diferite proiecte de software, cativa ani petrecuti la o firma de birotica si calculatoare, instalarea mai multor servere de internet pentru mai multe catedre din Politehnica bucuresteana... Ceva insa nu mergea. „Cred ca hotararea de a pleca am luat-o in 1996-1997 cand, data fiind situatia politica si economica stagnanta, am decis, intr-o dupa-amiaza de vara, venind de la facultate, ca trebuie sa plec din tara pentru a-mi continua visul.

Norocul a facut ca in acea perioada sa aflu de la mentorul meu, profesorul Aurelian Stanescu, de posibilitatea de a lucra la un institut de cercetare din Finlanda - VTT Electronics". A plecat mai intai pentru patru luni, pe un proiect european de cercetare, iar in ianuarie 1999 s-a mutat cu totul in orasul finlandez Oulu, acceptat fiind ca doctorand la universitate si primind o bursa de studii din partea Academiei Finlandeze pentru o perioada de patru ani.