Social 13 August 2007 01:19
"Ce-o fi asa de interesant la ochelaristi? Sunt foarte multi cei care considera ca, daca esti ochelarist, devii, in mod automat, destept in ochii celorlalti. Neochelaristii tind sa-i considere pe ochelaristi ca pe niste tipi care au citit foarte mult. Aiureli. Dar cu surzii? Cu surzii...

...cum ramane? Sau cu hipoacuzicii. Cu cei care poarta aparate auditive. Nimeni nu spune despre ei: 'Uau, se pare ca omul asta a ascultat ceva la viata lui!>>". Jerry Seinfeld.

Poate parea o gluma destul de tampita, in cinismul ei, dar adevarul e ca nimeni dintre cei cu toate simturile la locul lor n-a incercat vreodata sa empatizeze cu un om absolut normal, doar ca surd. Sau hipoacuzic. Surzii vorbesc la telefon. Surzii vor sa conduca masina. Surzii vor sa inteleaga ce spune Esca la stiri. Surzii vor sa voteze. Vor, in ultima instanta, sa inteleaga mai bine cum devine asta cu ce spun politicienii despre "egalitatea de sanse". "Egalitate de sanse" bulsit. Cel putin in Romania, conceptul asta e idiotie pura. Asta chiar daca atata se lauda pe ea c-a intrat in UE si ca ce bine e de ea si de cetatenii ei. Subliniere necesara: unii cetateni ai Romaniei sunt mai egali ca altii.

CAZ
. La Asociatia Nationala a Surzilor din Romania am vorbit cu Iosif Comsa. Iosif Comsa, vicepresedinte al Asociatiei si totodata presedintele filialei din Bucuresti. Am ramas tampita de cap cand mi-am dat seama cat de greu o duce un surd in Romania mileniului trei. In era comunicarii instant, surdul roman are o mare problema. De comunicare. "Care e cea mai mare problema a unei persoane surde?", zic. Zice: "Lipsa interpretilor. Nu exista interpreti. Adica, ma rog, exista, dar sunt foarte putini. Ai nevoie de interpret oriunde te duci. La spital, bunaoara. Medicii nu pot comunica cu tine, tu nu poti sa comunici cu ei. Nu stii cum sa le spui ce te doare. Alt caz. La starea civila. Alt caz. Se duce omul la notariat. La notariat ti se da sa semnezi. Au fost cazuri de persoane surde care au semnat aiurea-n tramvai si s-au trezit fara case. Nu stiau de ce sunt evacuate din propria lor casa. Pentru ca nu inteleg ce li se spune. Pentru ca propriii lor copii, unii auzitori, inteleg ca e foarte bine sa-si traga parintele-n teapa ca sa-i ia casa, sa ramana numai ei in casa. Parintii? Cine are nevoie de ei?".

Da, chiar asa, cine are nevoie de parinti. Cine are nevoie de parinti sa-si cumpere. Cine n-are nevoie sa si-i vanda. Caraghios. Dar adevarat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.