Prestigiul unei profesii este �cantarit� in Romania in bani si putere. Tinerii se gandesc, atunci cand vor sa-si aleaga o meserie, doar la partea financiara. Pentru ei nu prea conteaza daca jobul respectiv le este potrivit sau daca le face placere sa aiba o astfel de slujba. Ei nu sunt prea rabdatori, dorindu-si castiguri imediate si cat mai mari. Specialistii in psihologie sustin ca viitorii salariati au nevoie de modele atunci cand decid sa-si aleaga o cariera.

Studiile au aratat ca in ultima perioada s-a schimbat putin perceptia romanilor atunci cand este vorba despre alegerea unei cariere. Partea financiara a devenit cea mai importanta, restul motivelor care duc la selectarea unei slujbe trecand in plan secund.

Psihologii sunt de parere ca un loc de munca este vazut, in majoritatea cazurilor, ca un mijloc si mult prea rar ca un scop. Din acest motiv, sunt foarte multe situatiile in care oamenii muncesc doar pentru a castiga cat mai multi bani, gandindu-se ca mai tarziu vor putea sa-i investeasca in activitati care le fac placere.

Nevoia de modele

Un lucru este clar - tinerii au nevoie de modele in viata. Cele mai fericite cazuri sunt acelea in care modelele sunt din familie sau din apropierea acesteia. Exista insa foarte multe situatii in care �idolii� sunt din randul �vedetelor� care se perinda pe ecranele televizoarelor si care, prin mediatizarea excesiva a unei parti din viata lor, duc la o distorsionare a realitatii. Astfel, nu mai e de mirare ca adolescentii din ziua de azi viseaza fie sa devina fotbalisti, fie cantareti de manele, fie manechine. �Tinerii au nevoie de modele. Ei isi aleg o persoana drept model si incearca sa-si construiasca o cariera pornind de la ceea ce au vazut. Din pacate, orice apare pe ecran influenteaza perceptia asupra realitatii. Persoanele care nu gasesc modele de urmat in familie sau printre apropiati recurg la idolii-vedete�, ne-a declarat psihologul Manuela Sofia Nicolae.

Mentalitatea romaneasca este aceea ca o slujba buna este una bine platita. Din aceasta cauza, viitorii salariati se orienteaza doar catre joburi in voga.

Topul celor mai "accesate" meserii

La ora actuala, modalitatea cea mai folosita atunci cand este vorba despre cautarea unui loc de munca este accesarea site-urilor de recru-tare. Din informatiile furnizate de specialistii in piata muncii rezulta ca romanii, atunci cand aplica pentru un job, se ghideaza dupa criteriile amintite mai sus. Astfel, daca facem un top al celor mai cautate meserii, vom vedea in mod clar ca partea financiara este importanta. Mai exista insa o cauza a acestor selectii si anu-me ca pentru a practica slujbele respective nu este necesara o pregatire academica deosebita. Iata care sunt joburile cele mai cautate pe Internet:

- operator PC
- traducator
- relatii cu clientii
- reprezentant media
- jurist
- reprezentant vanzari
- agent vanzari directe
- modelscout - part-time
- agent de vanzari produse financiar bancare.

Specialistii in resurse umane afirma ca astazi salariatii nu-si mai fac planuri pe termen lung. �Aleg meseria pentru ca au nevoie de bani, nu pentru ca vor o cariera. Pentru tineri, prestigiul unei profesii nu mai are nicio valoare. Nu se mai merge pe principiul tata a fost profesor, voi practica si eu aceeasi meserie. Acum exista o mare dorinta de a reusi de la varste cat mai mici. Iar reusita se masoara in bani�, ne-a spus Mircea Constantinescu, recruitment manager.