In plin sezon, in Capitala, legumele costa in weekend chiar mai mult ca la hipermarket sau au acelasi pret ca in timpul iernii. Cele mai scumpe piete din tara sunt in Brasov, Covasna, Vrancea si chiar in Galati, patria producatorilor de legume. Producatorii dau vina pe canicula, dar si pe cei care importa legume la un pret derizoriu.

Cea mai spectaculoasa crestere de pret a fost inregistrata la rosii. In urma cu o saptamana, pretul tomatelor in Piata Obor, cea mai mare din sud-estul Europei, era de 2 - 2,5 lei kilogramul. In ultimele zile, rosiile s-au scumpit treptat.

In cursul saptamanii se vindeau la 4 - 4,5 lei, iar sambata si duminica, rosiile mai mari ajung si la 5 lei. Intre 5.00 si 9.00 dimineata, cand pe platoul Pietei Obor functioneaza comertul angro, numarul negustorilor este mai mare ca cel al producatorilor. „Samsarii s-au invatat sa mearga direct prin sate. Cumpara din camp si vin la angro cu preturi duble", a spus Costel, un producator din Ialomita. "Multi speculanti care stau la angro au si tarabe pe piata.

Citeste si:

La ora 9.00 ei isi iau marfa si se duc cu ea la taraba. Nu sunt prosti sa o vanda la angro cu cat o da taranul la buza ulitei", a adaugat Paraschiv, un taran din Buzau. Producatorii adevarati mai spun ca samsarii mai au un mod de actiune. In mod normal, producatorii din Dambovita, Galati, Ialomita, Giurgiu si Teleorman vin la portile Pietei Obor la miezul noptii.

Atunci, negustorii negociaza direct la masina. Administratorii Pietei Obor sustin ca pretul de la taraba sau de la angro nu poate fi impus. El evolueaza in functie de cotatia zilnica, ce este mai favorabila speculantilor decat producatorilor agricoli.